Collect moments

Collect moments, not things!

Als je doet waar je energie van krijgt, stroomt het.
Als je doet waar je hart een sprongetje van maakt, stroom het.
Als je op plaatsen bent waar je je goed voelt, stroomt het.
Als je mensen ontmoet die jou begrijpen, stroomt het.
Als je het leven positief benaderd, stroomt het.
Als je jezelf geeft, stroomt het.
Laat jouw (levens)energie door die tuinslangen (energiebanen oftewel meridianen) in je bindweefsel maar stromen. Dan heel je jezelf, groeit je weerbaarheid, je bewustzijn en stimuleer je (on)bewust het zelfgenezend vermogen van je lichaam ter optimalisatie van je gezondheid.

En dat is wat wij deden.

Yerseke en mijn binding.

Wij zijn ikzelf en Heleen Weeland van YogaGenesha.
Beiden geboren en getogen in Yerseke en Heleen nog steeds woonachtig in dit vissersdorp. Al eens geweest? Het bezoeken waard! Mooie authentieke mossel- en oestergeschiedenis die zelfs nog zichtbaar is. En uiteraard is de schaal- en schelpdieren visserij daar nog actief. Boek een rondleiding over de oesterputten, of slenter daar eens rond. Eet in een eetgelegenheid het Goud uit de Oosterschelde; schaal- en schelpdieren of koop ze vers zo uit het water!
De laatste periode ontstaat het zo dat Yerseke weer meer op mijn pad komt en zich verweeft in datgene wat ik momenteel doe. Leuk! Maar als holistisch levend mens voel ik dat dit ook een stukje heling is van een jarenlange periode dat ik daar mocht zijn. Zo werkt energie ook als het stroomt. Steeds verdiepend in jouw Zijn en de verbinding met jou en je roots.

Like Minded People
Als twee “like minded” mensen samen komen. Als twee YIN docenten krachten bundelen. Vormt er zich een mooie vorm van verbinding en energie. Heleen gooide een balletje op. Ik kopte het in. We contacten de YE100, rondvaartmaatschappij Marstrand en een activiteit was daar. Onze FULL MOON YIN & Plaete Toer.
De volle maan brengt krachtige energie en hoe tof is het dan om in en onder deze energie de natuur in te trekken. Het water op met een mosselkotter, dé YE100. Te verstillen. Te verzachten op de bodem van de Oosterschelde; te YIN’en op een doorgevallen zandbank. In de volksmond ‘de Plaete’. Als klein meisje ben ik er regelmatig geweest. Mee met contacten die een boot(je) hadden om aan te leggen zodat je er kunt zwemmen, barbecueën, wandelen, zonnebaden, connecten met moeder natuur (was ik me toe nog niet zo van bewust). Nu namen we een boot vol mee naar deze plek.

Hoe zag dit alles eruit.
Op zondagavond 2 juli kwamen de eersten even na 18.00 uur al aan bij de aangemeerde YE100 die nog rustig lag te dobberen in het water. De dag ervoor was het een regenachtige dag, dus we waren al blij met dat wat er nu was. Behoorlijke wind. Flauw zonnetje liet zich zien en een lichtjes openbrekend wolkendek. Zo tegen 18.45u waren de meesten ingescheept oftewel aan boord gekomen via de loopbrug. Zo rond 19u werd deze loopbrug gehesen en konden we afvaren. Maar niet voordat eerst de mosselen waren gekookt. We boden de deelnemers namelijk eerst nog een lichte maaltijd aan: hoe kan het ook anders, gekookte mosselen met brood. En ja, voor degene die dit niet kon of mocht eten was er een alternatief. Drankjes werden ingeschonken. Tijd om de haven te verlaten naar open water, de Oosterschelde op. Op weg naar de Plaete, één van de zandbanken liggend voor de kust van het dorp Yerseke.
Lachende gezichten. Ontspannen mensen. Geroezemoes. Verbinding. Samenzijn. Eten. Bekenden uit mijn en Heleen’s YIN netwerk, bekenden uit onze persoonlijke netwerken maar ook personen die we beiden niet kenden. Een heerlijke mooie fijne groep mensen waarbij de ‘good vibes’ voelbaar waren. Dit beloofde een fijne avond te worden.

Comfortabel zijn met het oncomfortabele
Uitdagingen? Tuurlijk in elke dag zit één of meerde YIN elementen. En het eerste wat we deze avond tegen kwamen was dat de natuur zich niet laat dwingen. Volle maan en harde wind betekent dat het water minder had zakt dan op een andere avond met minder wind en geen volle maan. Het was even spannend of de Plaete wel droog zou vallen. Oké. Geen man overboord. Mocht het zo zijn, dan geven we de YIN training op de boot.
Maar. Gelukkig trok het water nog weg en konden we zo rond de klok van 20.45u van boord. Een handjevol vertrok met Mia (de eigenaresse van de YE100) mee voor een educatieve wandeling over de Plaete. Welke zeewier kun je eten. Wat leeft er op de bodem. En een grote groep vrouwen en één man (yes!) namen wij mee voor een YIN training.
Installeren. Met de wind in onze rug zodat de woorden die we zouden aanreiken gehoord konden worden. We besloten dat ik zou ‘teachen’ en dat Heleen halverwege de groep als megafoon zou dienen zodat alles gehoord en gezien – doorgezet – zou worden. En bij aanvang. Ja hoor, daar kwamen prachtige zonnestralen. Magisch momentje hoor. Bijzonder met alle elementen van de natuur. Wind. De golven die je hoorde. De zeegeluiden. De schemering die zich zachtjes inzette. Een meer dan prachtig wolkendek. Zo liggend op de bodem van de Oosterschelde. Want dat is het. Je ligt te genieten. Te verstillen. Te ont-spannen. Op de zeebodem van natuurpark De Oosterschelde. Wie kan het zeggen!

 

Yin Yoga Plaete

Poeweh! Comfortabel zijn met het oncomfortabele. Dat is waar YIN over gaat. Op de mat. En bij frequente beoefening neem je dit mee als leefpatroon buiten de mat. Dat was voor Heleen en mij echt wel nodig vandaag. De wind, was verre van YIN. De yogini’s wapenden zich met extra kleding en dekentjes. Want, als je 3-5 minuten in een houding ligt mag je jezelf comfort geven daar omgeven door water en ondanks dat de houding je discomfort geeft. Een enorme grote groep bedienen en in de YIN houdingen brengen. Niet zittend in meditatiehouding. Maar ‘staand op de knietjes’ anders was ik niet hoorbaar. En als je dan denkt te willen helpen een dekentje over iemand te leggen, vliegt je yogamat er vandoor. Komt Heleen van achteren naar voren gesprint om de mat te vangen. Krijgt een yogini nog kramp. Kortom. Het was een uitdaging. Maar wel eentje met een gouden randje. Want veel van dit alles ging aan iedereen voorbij. Zij ondergingen de training. Die echt ‘anders dan anders’ was.

Na een uurtje YIN’en was het weer tijd om terug aan boord te gaan. En dit was door het inmiddels weer opkomende water niet zonder natte voeten mogelijk. Beleven. Dat was in alle facetten vandaag aanwezig.
Heerlijke reacties. Ogen die straalden. Een energie die voelbaar was. Enigszins rozig van het buiten zijn. De zon die zakt en YESSSSSSS, we op de terugreis, als je het totaal niet meer verwacht omdat de bewolking toch best wel aanwezig was, laat ze zich zien. De VOLLE MAAN in Steenbok.
Moe maar voldaan.
Met een fantastische herinnering.
Stapte ik in de nacht.
In bed van onze Blue Moon kampeerbus.
Het nuttige verenigde ik met het aangename.

Collect Moments. Not Things.
Wat mij betreft mag dit meer in ieders leven omarmt worden.
Want juist deze herinneringen.
Geven zin aan je leven.
Daar denk je aan terug.
Als je op je sterfbed tevreden je laatste adem uitblaast.
Het is niet de materie.
Maar dat wat je beleeft en ervaart.
Wat jou laat stralen.
Shine baby Shine!