Energiemanagment, hoe houd ik mijn energie hoog?

Energiemanagment

Het runnen van een bedrijf. Het bedrijf “BV ik”. Is serieuze business!
Maar hoe run je jouw bedrijf? Nou wat mij betreft runt iedereen zijn bedrijf op zijn of haar wijze. Elke bedrijf is uniek. Dus ook jouw “BV ik”. Maar het fundament voor een stevig bedrijf wordt gebouwd op een belangrijke afdeling. Jouw afdeling Energiemanagement. Wattuh?!

Energiemanagement Wat is dat nu eigenlijk en wat kun je ermee? Energiemanagement betekent niet meer of minder dan jouw eigen energie zo managen dat je én lekker in je veel steekt. Wat zoveel betekent als dat je weinig tot geen kwalen, klachten, pijntjes, chronische ziektebeelden of erger dan dat ervaart. En, dat je evenwicht creëert in inspanning en ont-spannen.

Herken jij jezelf hierin? Vaak moe zijn, energieschommelingen (van pieken naar een totaal lege batterij), piekeren, stress, jezelf leeg getrokken voelen door negativiteit, vergeetachtigheid, mist in je hoofd, te weinig tijd ervaren voor jezelf, je partner, je gezin, je sociale leven. Maar ook lusteloosheid, een opgejaagd gevoel, een kort lontje, misschien wel hartkloppingen, hyperventileren, hoge ademhaling, angsten, somberheidsgevoelens.
Een dikke vette ja? Lees dan verder. 

Neem nu een energiemanager in dienst.
Om verandering teweeg te brengen, is er een nieuwe wind nodig die veel, zo niet alles schoon waait. Neem jezelf aan als dé beste energiemanager die er bestaat. En dat ben je ook!  Pak leiderschap en toon ballen in jouw energieteam.

Verandering start altijd met een verlangen. Waar verlang je naar? Meer fysieke fitheid? Doe met de Spring ’s in the Air – challenge, klik hier voor meer informatie. Meer mentale fitheid? Onderzoek wat jou er toe drijft om veel in je hoofd te ‘wonen’. Onderdeel van het managen van je energie is dat je mag beseffen dat jij altijd een keuze hebt. Jij staat aan het hoofd van jouw leven. Een goed energiemanagement draagt bij aan een fysiek sterk lijf met een goede focus en een ‘sparkle’ in je ogen. Je leeft meer in het hier en nu, je voelt je energieker en er ontstaat een beter evenwicht in werk- en privé. Je maakt keuzes die jou optimaler passen. Je groeit. Je ontwikkelt je. Je heelt jezelf en geneest je van pijntjes, klachtjes, etc. die veroorzaakt worden door een onderliggende stroom .

Kom in beweging

De eerste stap is de belangrijkste.
Maar uit eigen ervaring deel ik er een paar die altijd werken. 

1. Start met bewegen op een nuchtere maag. Dit is echt een quick win om meer energie te krijgen: vaker bewegen op een nuchtere maag. Rol je bed uit en loop een blokje om van zo’n 15-30 minuten. Wie een aantal keren per week op de nuchtere maag de ochtend start, zal binnen de kortste keren ervaren dat de energie toeneemt. Je lijf gaat namelijk als de suikervoorraad op is aan de slag met je vet. Van suiker- schakelt je lijf over naar vetverbranding. En dat is ons lijf niet meer gewend. We krijgen zoveel (onbewust) suikers binnen dat we alleen nog maar draaien op een suikerverbranding. Daarnaast als je direct uit bed wandelt (of nuchter sport) maak je mitochondriën aan, cellen die je kunt zien als energiefabriekjes. Zij geven onmiddellijk energie. Kortom: je leert je lijf weer om zelfvoorzienend te zijn in de energievoorziening. Probeer het eens.


2. Neem afscheid van een hap-snap-focus. Vandaag de dag, in onze 24/7 maatschappij, staan we altijd maar AAN. Hebben we vaak een versnipperde focus gedurende de dag. De reden dat deze hap-snap-focus daar is:

• Constant sociaal verbonden via social media, Whatsapp, email etc.
• Overload aan informatie: mails, reclame, wereldnieuws, drukke kantoortuinen, grootse evenementen, veel lawaai en prikkels, etc.
• Continue schipperen tussen werk, privé en met name jonge gezinnen lopen hier vaker in vast.
• Een maatschappij die (bijna) alleen maar gericht is op het mentale aspect van je menszijn. Presteren. Controle. Een onophoudende gedachten stroom die vaak niet te stoppen is.


Kijk wat jij kunt doen. Welke balllen hou je in de lucht, en kun je bij deze direct laten vallen? Focus je op één taak voor ca. 50-60 minuten. Leg je telefoon weg. Maak die taak af. Neem even pauze. Om door te gaan naar je volgende taak, zonder telefoon.
Je brein heeft een constante focus nodig om dingen geregeld te krijgen. Je brein heelt en geneest op een focus en wordt letterlijk ziek van een versnipperde focus. De hersenhormonen, neurotransmitters geraken in een disbalans en je valt van de regen in de drup.
Stop met de hap-snap-focus. Vind je weg hierin, ook jij kunt dit door te ervaren wat het je brengt als je het ook daadwerkelijk inzet en vol blijft houden!

3. Lummeltijd inplannen. Een dag heeft 24 uur. Minus zo’n 7-8 uur slaap, idealiter. Blijft er een uurtje of 16 over. Waarvan een aantal uren werkuren zijn, in loondienst – zelfstandige of mogelijk als moeder/huisvrouw. En weet je. Van die resterende uren kun jij echt wel wat lummeltijd opeisen. Wat is lummeltijd. Dat is ruimte voor jezelf nemen. Tijd pakken om letterlijk NIKS TE DOEN. Voor je uit te staren. Te mediteren. Te genieten van een kop koffie kijkend door het keukenraam naar de wolken of de vogels die je ziet vliegen. Lol maken met je collega’s. Even GEEN informatie opnemen. En nee, ook geen podcast of een boek lezen. Lunchwandelen. Met je buik op de grond spelen met je kinderen. Aan tafel met ze kleuren.

Als jij de klok loslaat heb je zeeën van tijd! 

Speel met jouw energieknoppen.
Aan deze knoppen kun jij draaien om meer energie te generen. Is het een uitdaging om dit alleen te doen. Zoek dan ondersteuning bij een gezondheidsprofessional waarbij je fijn voelt.
Fysieke knop: Zorg goed voor je lichaam. Eet voldoende, gevarieerd en voedend. Beweeg voldoende en passend bij jou. En voedt je figuurlijk met dat wat je energie geeft.
Mentale knop: Hoe praat je over een andere en jezelf. Hoe praat je tegen jezelf. Als een vriend. Of als die meesteres die je slaat met een zweepje. Wat zijn jouw beperkende overtuigingen. Omring je je met negativiteit?
Emotionele knop: Hoe is je communicatie met anderen? Hoe ga je om met de energie die een ander mee neemt naar jou? Voel eens, hoe voel je je? Toon je je emoties? Durf je kwetsbaar te zijn? Wat raakt je? Van wie of wat krijg je juist energie en van wie of wat loop je letterlijk leeg?
Zingevingsknop: Doe jij het werk of die activiteiten waar je ook echt energie van krijgt? Of loop je leeg op dat wat je dagelijks doet? Geef jij jouw leven zin, zoals alleen jij jouw leven zin kan geven. Niet je partner. Niet je omgeving. Alleen jij kunt dit jou geven! Waar krijg jij energie van? Voer deze op in je dag, in je week, in je maand, in je leven. En laat die of datgene wat jou leeg trekt gaan of plaats het op afstand.

Wat mag je onthouden: 

• Pak leiderschap over je energie. Stel jezelf aan als dé beste energiemanager en draai aan je knoppen fysiek, mentaal, emotioneel/energetisch.
• Ga meer doen waar je van AAN ga staan en laat gaan wat jouw batterij leegtrekt.
• Ga nuchter wandelen.
• En las dagelijks lummeltijd in.
Je zult zien wat een power van een batterij jij in huis hebt!

Hulp nodig? 

Denk je nu na het lezen van mijn blog. Leuk Karin maar ik heb al zo vaak van alles geprobeerd maar mijn kaars vlamt niet meer, het is slechts een waakvlammetje geworden. Mijn advies: Vraag ondersteuning! Bij een goede vriendin, je partner of bij een professional. Hulp vragen is niet zwak maar de eerste stap naar verantwoordelijkheid nemen voor JOUW leven. Laten we eens kennismaken tijdens een gratis kennismakingsgesprek van 30 minuten.

Tijdens dit gratis consult bespreken we kort wat er bij jou speelt, je klachten en vragen. We maken met elkaar kennis en ik adviseer je over mogelijke veranderingen die je nu al kunt inzetten.

Vul hier mijn contactformulier in. Vergeet daarbij niet je telefoonnummer te vermelden zodat ik je een appje kan sturen om af te speken. 

Energieke groet,
Karin