Help! De overgang start rond je 35ste!

In een kaartenrek in menig supermarkt of boekhandel kun je ze aantreffen. Kaarten voor vrouwen van boven de 50 die bol van de grappen staan over deze vrouwelijke levensfase:
de Overgang.
de Menopauze.
de Transformatiefase.
Wat is het nu dat hierover grappen worden gemaakt. Menig vrouw ervaart deze periode zo als niet-grappig-vervelend-heftig-intensief en wil er zo snel mogelijk van af of doorheen zijn. Ik haal dan ook graag het taboe, wat over het algemeen nog heerst op dit natuurlijk proces, er van af. Want hé deze fase in een vrouw haar leven hoeft helemaal geen slechte of enge fase te zijn. Het mag naar mijn mening een periode van bevrijding zijn. Een kans om gezond en gelukkig de transitie naar een volgende levensfase te maken. Een fase waarin je als vrouw je eigen vrouw-zijn verdiept, je verworven kennis en kunde dieper integreert en al je wijsheden fysiek, mentaal en emotioneel samen komen. Hoe mooi is dat? Laat je verrassen en ontdek in dit blog hoe jij je mag verheugen op een nieuwe levensfase én ‘gewoon lekker leven’ in rust en balans met een dagelijkse dosis energie en gezondheidswinst op alle fronten. Gewoon gelukkig en gezond(er) oud(er) worden dus!
Wat is de Menopauze?

- De menopauze is de benaming voor jouw laatste menstruatie.
- De menopauze is officieel de naam voor de dag één jaar na je laatste menstruatie.
Al vanaf ca. je 35ste nemen je eitjes, meegekregen tijdens je geboorte, af in je lichaam. Eigenlijk begint hier dus jouw overgang.
“Onderhuids” start dus zo rond deze leeftijd jouw overgang. Waaaaat! Ja dat is even schrikken hè.
Jij + dansende hormonen =
dé overgang.
Voor en na deze menopauze is er een periode van enkele jaren waarin jouw hormonen gaan dansen. Ze gaan dansen met jou om een nieuw vrouwelijk evenwicht te zoeken. Deze dansende-hormonen-periode is bij elke vrouw verschillend. Niemand is het zelfde. Elk individu is uniek. Elke vrouw is uniek. Jij bent uniek. Jouw lijf en brein is dus ook uniek. Besef dat jij totaal anders reageert qua lijf en je gedachten, levenshouding dan hoe jouw moeder, buurvrouw, vriendin of welke vrouw dan ook reageert. Deze periode voor en na je laatste menstruatie noemen we dus de overgang

HOE WEET IK DAT IK ER IN ZIT?
Het ultieme scenario is dat de menopauze ineens daar is. Er zijn slechts twee èchte overgangsklachten, namelijk vaginale droogheid en opvliegers/nachtelijk zweten die jou vertellen dat je in de overgangsperiode zit. Vaginale droogheid ontstaat doordat de aanmaak van het hormoon oestrogeen sterk afneemt met als gevolg dat je vaginaweefsel en de epitheellaag dunner, droger en minder elastisch wordt. Vervelend, want het beneemt je mogelijk de zin in seks omdat de vagina verminderde bloedtoevoer kent waardoor je minder snel opgewonden raakt. Oplossing? Het credo ‘use it ore loose it’ gaat ook hier op. Blijf investeren in seks. Gebruik bijvoorbeeld kokosolie om je vulva in te smeren. Nachtzweten/opvliegers is een warmteaanval waarbij je hevig gaat transpieren. Helemaal helder qua precieze oorzaak is dit nog niet. Mogelijk veroorzaakt de schommeling van je oestrogeenspiegels ook veranderingen in je neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor het doorgeven van de lichaamstemperatuur aan je hersenen. Oplossing? Vermijd etenswaren als sterk gekruid eten, koffie en alcohol, optimaliseer je ontspanning door ademhalingsoefeningen, mediteer of beoefen yoga. Of bezoek een acupuncturist.
Alle overige klachten die men aan de overgang ophangt zoals gewichtstoename, slecht slapen, vermoeidheid, hoofdpijn, verminderd libido, stemmingswisselingen, depressieve buien of depressie, hevig vloeien (menstruatiebloedingen) zijn wat mij betreft geen overgangsklachten. Deze komen niet alleen in de rijpere levensfase van de vrouw voor maar zijn ook al zichtbaar ruim daar voor. En waar je zeker naar mag luistere als je lijf dit je influistert!
Hoe kan ik me hier op voorbereiden?

Voor mij is het helder. Als jij de samenwerking niet aangaat (en het liefst al vanaf je pubertijd!) met je lijf, je brein en je hormonen, dan ga jij overgangsklachten ervaren waar ze met die kaarten in dat kaartenrek in de supermarkt of boekwinkel ‘de draak’ mee steken. Je kunt dus niet vroeg genoeg starten met ZELFZORG, ZELFLIEFDE.
Overgangsklachten zijn wat mij betreft een grote dikke vette optelsom van alles wat er in de jaren daarvoor aan vooraf gegaan is.
De signalen heb je over het hoofd gezien, wilde je misschien niet of durfde je niet aan te kijken. De overgang is JOUW LAATSTE ALARMBEL van je lijf om te onderzoeken aan welke meters op je gezondheidsdashboard je mag gaan sleutelen: voeding | beweging | mindset | ontspanning om gezond(er) oud(er) te worden.
En het is nooit te laat. Hoe oud of jong je bent. Het is altijd dé tijd om met jezelf en de voorzorg om overgangsklachten te voorkomen aan de gang te gaan. Dus start vandaag nog!

Lieve jij, je bezit een fantastisch magisch vrouwenlichaam. Een intelligent en prachtig fenomeen. Mijn drie tips voor nu om jou goed voor te bereiden op jouw transitie- en transformatiefase zijn:
- Eet dagelijks 600 gram groente + 2 stuks fruit (= een dagelijks een kilo groente/fruit)
- Reduceer je stresslevels. Ga meer doen van datgene waar jij energie van krijg. Dagelijks voldoende buitenzijn. Ademhalings- en yoga-oefeningen. Zoek wat bij je past, maar reduceer je stress. Dit is een ‘killer’ voor fysieke, emotionele- en mentale gezondheid/weerbaarheid.
- Suppleer, boven op je voedende voeding, een goede vis- of algenolie Omega3 met een goede dosering EPA/DHA, een goede magnesium en vitamine D3/K2. Dé producten die het vrouwenlijf dagelijks tekort komt en ook niet via voeding voldoende binnen krijgt en/of zelf kan aanmaken.

WAT MAG JE ONTHOUDEN
- De overgang is niets waar je je zorgen over hoeft te maken mits je tijdig goed, anders of beter voor jezelf gaat zorgen via je voeding, beweging, mindset en ontspanning.
- Leer te luisteren naar het fluisteren van je lichaam en brein. Ontdek de signalen zodat jij eerder in actie kunt komen om de wake-up call van overgangsklachten te voorkomen.
- Eet een kilo groente en fruit, optimaliseer je ontspanning en suppleer: dagelijks.