Hou je hoofd koel!

In de zomerse hitte is het fijn om het hoofd koel te houden. Uiteraard zoek je, wat mij betreft, als de zon op zijn hoogst staat de schaduw op. Wees niet bang ook dan kleur je nog! Maar je huid heeft op het heetst van de dag rust nodig. Zelfs als je hem insmeert gun je je huid geen rust. Ik ben geen fan van insmeren. Nooit geweest en inmiddels weet ik wat al die chemische troep die direct via je huid in je bloedbaan terecht komt met je doet. Op de langere termijn kan dit jou behoorlijk schade berokkenen. Maar zoals met alles mag jij hiervoor op onderzoek uitgaan en/of jouw keuzes maken.


Wel kan ik je meenemen in hoe je voeding jouw lijf verkoeling kan brengen. Immers op de zomerse hoogtij dagen heeft je lijf, de systemen, het druk met de temperatuurregulatie. Veel energie gaat daar naar toe. Dat systeem wil je optimaal draaiende hebben en houden. Dus mag je het spijsverteringssysteem wat minder te doen geven. Alles draait in het lichaam om evenwicht. En de zomerse dag vergt een ander evenwicht dan een winterse dag.
Ik neem je in dit artikel mee in de effecten van voeding

Verwarmende en verkoelende voeding
Als we het over voeding hebben, spreken we vaak van koolhydraten, eiwitten, vetten (macronutriënten) en vitamines, mineralen en spoorelementen (micronutriënten). Zeker belangrijk. Maar, volgens de TCM, traditionele Chinese geneeskunde/voedingsleer, mogen we de verwarmende en verkoelende voeding niet vergeten. Elke aspect heeft invloed op ons lichaam en dus een thermische werking.

SEIZOENEN
Als de wereld om ons heen afkoelt, in de herfst en winter wordt ons bloed dikker en stroomt het langzamer. En in de lente en zomer omgekeerd. Dit proces kunnen we een handje helpen door het eten van warm en/of verwarmend voedsel in de herfst/winter en koud en/of verkoelend in de lente/zomer. Zo kunnen belangrijke voedingsstoffen en de energie (dus ook de warmte of juist koelte) langer in ons lichaam blijven. Daarnaast is verwarmende voeding ook goed wanneer men zich moe en neerslachtig voelt.
Het gaat niet alleen om de daadwerkelijke temperatuur van de voeding maar ook om de energetische temperatuur. Denk hierbij aan specerijen. Ze voelen niet warm aan maar kunnen wel een verwarmend effect hebben. Ook mensen die het vaak koud hebben kunnen gebruik maken van de verwarmende invloeden en voeding. Ons interne kacheltje stoken we op die manier goed op.

In de lente en zomer hebben we meer behoefte aan verkoelende voeding en/of ingrediënten. Verkoelende producten brengen onze organen tot rust.
Houd dus rekening met het weer, het seizoen maar vergeet ook je huidige conditie niet. Vrouwen in de overgang hebben dikwijls meer behoefte aan verkoelende voeding (opvliegers) en ga bij koorts of een ontsteking ook geen verwarmende voeding eten, Kies dan liefst verkoelende hapjes en drankjes.

Eet met de seizoen mee. 
Wintergroenten (groenten die de vorst kunnen doorstaan) zijn in de winter uiterst geschikt voor je lichaam. De meeste wintergroenten doen er langer over om te groeien dan zomergroenten. De verwarmende werking van groenten heeft namelijk te maken met de duur van het groeien tot de groente volgroeid is. En zomergroenten hebben juist weer het omgekeerde effect. Daarom. Eet Altijd Met De Seizoenen Mee. Daar ben je voor gemaakt.

Biologische groenten krijgen meer tijd om te rijpen en warmte op te nemen. Groenten die te snel geoogst zijn daarentegen bevatten veel water en hebben dan geen verwarmend maar verkoelend effect. Weet dat wanneer je een ‘koukleum’ bent en in de winter teveel verkoelende voeding eet je uit balans raakt. Of in de zomer te veel verwarmend eten dan raak je oververhit. Evenwicht. Denk aan Yin en Yang.

Kies, als het kan, voor duurzame producten die hormoon- en antibioticum vrij zijn. Ook dat heeft zijn effect op je lichaam. Grofweg geldt dat alles met een scherpe, pittige en zoete smaak verwarmend werkt. Alcohol verwarmt in eerste instantie maar daarna heb je het nog kouder. De thermische werking van eten verandert door bakken, braden, stoven en smoren en het toevoegen van kruiden en specerijen. Zo is een peer verkoelend, maar een stoofpeer bereid met onder meer kruidnagel heeft een verwarmende werking.

Hou je hoofd koel in de zomer.
Hou je lijf warm in de winter.
Kies voor de voeding die bij je situatie past.
Een overzicht van verkoelende en verwarmende voeding, download het hier en prik het op je prikbord of koelkast! 

Energieke groet,
Karin