Recept: Miso soep

Laat jezelf verrassen. Een soepje uit de macrobiotische keuken; de Aziatische keuken. En ja die keuken weet wel wat goed en voedend voor het lijf is. Misosoep is een heerlijk soepje dat je makkelijk op een doordeweekse dag kunt maken. Vul dit recept aan met favoriete groente zoals taugé of voeg – als je het lekker vindt – tofu, garnalen of kip toe.
Ingrediënten
- 5 stukken gedroogde kombu*
- 2 l water
- 6 el lichte misopasta
- 3 lente-uitjes, gesneden
- 4 teentjes knoflook
- ½ zoete aardappel
- 1 ½ wortel
- ½ courgette
- 175 g champignons of shiitake
- 4 tl biologische sojasaus, optioneel
Bereiding
1 Week de stukken kombu 10 minuten in water. Doe het water in een pan, voeg de misopasta toe en breng het rustig aan de kook.
2 Snijd ondertussen de groenten in kleine stukjes en doe ze erbij in de pan. Knijp de knoflook boven de pan uit. Haal de kombu uit het water, snijd hem in stukjes en schep hem door de soep. Kook de soep ongeveer 30 minuten op laag vuur.
3 Serveer de soep in een mooie kom, eventueel met een theelepel sojasaus erbij. Ready to eat!
* In China , maar vooral in Japan wordt kombu al eeuwenlang gegeten. En nu duikt dit zeewier langzaam maar zeker ook bij ons steeds vaker op in winkels en restaurants. Yay! Je moet misschien even aan de smaak van zeewier wennen, maar het is ontzettend gezond. Het is rijk aan calcium, kalium, magnesium, ijzer, natrium, eiwitten en ga zo maar door. Voor wie weinig of geen brood, algen en vis eet is dit heel geschikt, want het zit ook boordevol jodium, wat iedereen nodig heeft! De producten (kombu, misopasta en sojasaus) in dit recept haal je in een goede reform- of biowinkel. En eenmaal in huis, kun je ze vaker inzetten voor je gezondheid.
Bron: Een beetje van mezelf, van Rens Kroes en vanuit de natuurvoedingskokopleiding GIMSEL Academy.