Ontkiemen en opbloeien

Laten we de Lente weer aanzetten
Ik kan haar haast voelen.
Alsof de aarde lacht.
Lieve jij, verzacht & bloei.
Jij bent gemaakt om te ‘shinen’

Voel jij het ook? De energie die de lente je brengt?

Die eerste zonnestralen voelen – na die donkere, grauwe en koude dagen van december, januari en februari – als een liefdevolle omhelzing die jij nodig hebt als je niet lekker in je vel steekt. Mogelijk verwens jij de winter. Velen vinden het een jaargetijde wat ze maar wat graag over willen slaan. Velen vervallen al vanaf het najaar in somberheid en soms zelfs in een deprimerend levenspatroon. En daar. In het ‘willen overslaan van dit natuurlijke seizoen’ daar schuilt wat mij betreft nu juist dé essentie van groei, gezondheid en levensgeluk.

Doorjakkeren

We leven in een maatschappij die doordendert, die – als je daar voor kiest – 24 uur per dag aan staat. Als je jezelf confirmeert aan die maatschappij dan is er geen andere keus dan mee te hollen met de massa die dit dagelijks ondergaat. Herman van Veen was zijn tijd al ver vooruit met zijn songtekst  “Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, wij hebben ongelofelijke haast.” In dit fenomeen van meer willen, meer doen, presteren, meer bezit hebben, jezelf druk opleggen, schuilt de essentie van het ontdekken van jouw levensgeluk. Huh! Jazeker! Je leeft je leven vanuit het ego wat gevoed moet worden en nooit tevreden is. Wij mensen, zijn namelijk niet gemaakt om te jakkeren en 24/7 alle ballen maar hoog te houden die er van je verwacht worden. Ook jij niet! De winter is dan ook per definitie de tijd om naar binnen te keren en op te laden. Verzachten. Verstillen. Zodat je jezelf hierna kunt openen voor nieuwe uitdagingen, ontwikkelingen, ontmoetingen, ideeën, een andere baan, een beter passend netwerk, een passendere huis of dat wat er mag zijn voor jou.

Ontkiemen

Afgelopen winter of misschien nog wel eerder heb jij één of meerdere zaadjes geplant. Bewust of onbewust. In gedachten of juist fysiek. En met het ontluiken van die eerste lentedagen, de zon en af en toe nog een maart’s buitje, ontkiemt jouw zaadje. Welke vorm mag het krijgen. Wat voel je. Rustig mag je het laten opgroeien. Deze tijd van het jaar is een periode van harmonie. Zowel in de natuur – kijk maar eens goed om in je heen als je buiten bent, observeer wat er allemaal gebeurt – als ook in jou als mens is deze harmonie nu aanwezig. Ook jij hebt die grootsheid en kracht in je wat nu mag ontkiemen en waarmee jij jouw levensgeluk op een hoger plan tilt. Dit ontstaat niet door achterover te leunen. Nee, je dient het voortdurend aandacht te geven om evenwicht te creëren en te behouden. Hoe dan?

Voedingsbodem

De voedingsbodem die al dit nieuws in de natuur en in jou creëert heeft aandacht nodig. Deze mag voedend zijn zodat jij mag groeien en nog beter tot bloei mag komen. Mijn vraag aan jou is dan ook. Hoe is jouw voedingsbodem? Ervaar jij de kracht om tot bloei te komen of mag de grond onder jou luchtig omgewoeld worden. Of mag er een bepaalde voedingsstof of element toegevoegd worden? Hoe voedingswaardig is jouw bodem om al dat nieuws tot groei te laten komen? 

Zoek een plekje op. Thuis. Of nog beter buiten. Zittend tegen een boom. Kijkend over het water. Of liggend in het gras met je ogen gericht op het wolkendek. En onderzoek eens wat jij kunt doen om jouw voedingsbodem, waarop jij groeit en (beter nog) tot bloei mag komen, te optimaliseren.
Wat heb jij nu nodig om je fijn(er) te voelen. Dat eerste kleine stapje. Dat is de sleutel naar het ontkiemen en opbloeien van het leven waar jij naar verlangt.

Jij bent jouw natuurlijk kunstmest

Strooi met datgene wat jouw bodem voedt. Wat mij betreft is er maar één persoon die zichzelf kan voorzien van natuurlijk mest. Jij dus. Geef jezelf wat je nodig hebt zodat je kunt groeien en bloeien. Ik spreek regelmatig uit dat ik dankbaar ben voor mijn partner. Hij is degene die mij de ruimte geeft (mijn bodem dus voedt) om mezelf te doen laten bloeien. Ik ben mezelf optimaler gaan voeden zodat ik mijn emotie-eet-verleden kon plaatsen. Ik ben zachter voor mezelf geworden door niet meer mee te doen aan de ‘ratrace’ van het leven maar te voelen wat ik nodig heb. Maar dat ben ik. Jij bent jij. Op jouw manier vindt jij jouw mest om jezelf te laten ‘shinen’.

Mijn mest-advies:

• Stap over naar minder bewerkt voedsel en meer OER voeding. Eet 2-3 stuks fruit en ca. 500 groente per dag.


• Verzacht in en met jezelf. Stap op de YIN-mat en je wereld verandert op jouw tempo en wijze en waar je naar verlangt. Lees hier meer over YIN Yoga. 


• Zoek ondersteuning zodat jij met andere ogen naar jezelf, je omgeving en de maatschappij kunt gaan kijken. Zelf heb je blinde vlekken of oogkleppen op. Hulp vragen is jouw kracht om te ontkiemen en te bloeien! Lees hier alles over mijn coaching trajecten. 

Wat mag je onthouden
De winter is een groot goed. Komende winter mag jij je comfortabel voelen met het oncomfortabele wat de winter je geeft.
Blijf niet waar je nu bent. Als je wenst te ontkiemen en tot bloei te komen, je verlangens te leven pak dan leiderschap over jezelf en je ‘body & mind’.
Ook jij hebt het recht om met de levensstroom mee te bewegen en er niet tegenin te zwemmen want dat voorkomt dat je fijner oud(er) wordt.

Ik gun jou en mezelf een puur leven, puur jou zijn.
Zodat als jij en ik op ons sterfbed liggen geen spijt hebben dat we niet vanuit onze verlangens hebben geleefd. Ooit las ik dit onderzoek en bedacht ik me dat mij dit niet gaat overkomen.
Leef!