Recept: Aardappelsalade

aardappelsalade

Het recept van deze maand staat in teken van de Hollandse aardappel. Een klassieker met een twist. Een twist door de opgeklopte kaas. Opgeklopte kaas? Lees gewoon verder en laat je verrassen.

Een overheerlijke aardappelsalade die je als lunch kunt inzetten. Maar zeker ook als bijgerecht tijdens je avondeten. En weet je. Als jij aan het einde van de middag trek hebt, neem dan een beetje van dit om je erge trek te stillen. Niets is zo voedend als een koude aardappel. En nee, je hoeft niet ‘bang’ te zijn voor de koolhydraten in de aardappel. Het zijn namelijk goede natuurlijke producten. Altijd nog beter dan een mars, een cup-a-soup of ander bewerkt voedsel!

En een afgekoelde aardappel is topvoedsel voor je darmen en heeft een lage Glycemische lading. Wat wil je nog meer? Trek je koelkast open en plaats deze toffe salade er eens in.Smakelijk eten!

Ingrediënten

Voor ca. 3 personen
• 500 gram vastkokende aardappelen
• 1 teen knoflook
• 1 tl mosterd
• 5 kleine augurken
• 1 appel
• 75 gram doperwtjes (diepvries)
• verse bieslook naar smaak en optioneel een bosuitje
• 3 el bio volle yoghurt
• 1 pak feta kaas
• 2 el (homemade) mayonaise
• 2 of 3 eieren
• Peper en zout
• Olijfolie
• Evt. nog specerijen naar keuze als paprika- of kerriepoeder, Herbamare kruidenzout

Bereiding

1. Schil de aardappelen en snijd in blokjes van ca. 1 cm.
2. Kook de aardappelblokjes gedurende ca. 10 minuten in een pan met water. Giet daarna af en spoel af met koud water.
3. Kook de doperwtjes gaar in 5 minuten en de eieren hardgekookt in 8 minuten. Spoel af met koud water.
4. Meng de yoghurt met de mosterd, mayonaise en pers de teen knoflook hierbij uit. Breng dit alles op smaak met peper en zout, de fijngesneden bieslook (hoeveelheid naar keuze) en een fikse scheut olijfolie. Dit is je bieslooksaus.
5. Snijd de augurkjes, de gekookte eieren en het appeltje fijn. Meng dit samen met de erwtjes en de aardappelblokjes.
6. Snij of breek de feta kaas in kleine stukjes en klop deze op in een blender, met een mixer of keukenmachine tot een gladde massa. Meng dit door de bieslooksaus.
7. Schep als laatste de complete romige bieslooksaus door de aardappelsalade.
8. Laat de aardappelsalade afgedekt goed afkoelen in de koelkast (voor minimaal 1u).

Serveer eventueel met extra plakjes ei (kook dan 3 eieren hard) en wat extra bieslook of optioneel een bosuitje). En check of je de salade nog meer op (jouw) smaak mag brengen met Herbamare kruidenzout, keltisch zeezout, peper of bijv. paprika- of kerriepoeder.

Deze aardappelsalade kun je makkelijk 2-3 dagen bewaren, wel in de koelkast uiteraard. Geniet ervan tijdens je lunch met een geroosterde boterham. Gebruik ‘m als bijgerecht bij je diner. Ook heerlijk fris tijdens een barbecue of als tussendoortje bij trek. Eet het wanneer het je past.

Vind je de salade lekker? Of ben je het aan het bereiden? Altijd leuk om een foto van je te ontvangen via mijn Instagram- account @viavani_gezondheidscoaching. Tag me gerust. Laten we elkaar inspireren om onszelf, binnen een balans van 80-20,  gezond(er) te voeden.

Have fun met het bereiden. En Njoy het eten.

Liefs, Karin