Recept: Bananenbroodhapje 🍌

Het recept van het bananenbrood-hapje wat wij tijdens de YIN & iRest special class serveerden is een recept met een twist. Gemaakt in de AirFryer. Maar dit kun je uiteraard ook in de oven maken, alhoewel het je dan iets meer tijd kost.
Het recept is een recept van 24Kitchen echter ik pas het aan naar mijn believen en met wat natuurlijkere producten waar ons lichaam beter mee uit de voeten kan. Het is aan jou hoe jij het wilt maken en eten. Het allerbelangrijkste is. Hoe je het ook maakt. Met bloem. Met havermeel. Of anderszins. GENIET.
Vaak moet iets gezond zijn. Echter wat we vergeten is dat we niet kunnen weten wat gezond is als je ervaart wat ongezond is. Zonder een lach geen traan. Zonder de zon geen maan. Beiden mogen naast elkaar bestaan. Dus. Heb ik hieronder ook het originele recept van 24Kitchen opgevoerd. En dat wat ik verander om het voor mij gezonder te maken ernaast geplaatst. Doe beslist wat jij wilt.
Soms is ongezond gewoon ook goed en lekker als je er van GENIET en jezelf geen schuldgevoel aanpraat. Dus. Maak wat jij wilt. En smul ervan!
Ingrediënten
- 1 el arachideolie of zonnebloemolie
- 2 rijpe bananen
- 250 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- 115 g zachte boter
- 110 g bruine suiker
- 100 g geraspte kokos
- 1 handje pecannoten
- Spaanse peper (fijngesneden zonder zaadjes)
- 2 losgeklopte eieren
- 1 snuf zout
Garnering
- rijpe banaan
- rasp van 1 sinaasappel
Bereiding
- Smeer het bakblik in met een klein beetje olie.
- Stop alle ingrediënten in een blender of meng de bloem, bakpoeder en zout in een kom. Meng de zachte boter met de suiker in een andere kom.
- Prak de bananen met een vork (hoe rijper de bananen hoe makkelijker dit gaat) en meng de losgeklopte eieren erdoor. Hoe fijner je de bananen prakt, hoe minder stukjes bananen je in de cake proeft.
- Doe het banaan-ei-mengsel bij het suiker-boter-mengsel en meng goed door met een spatel of lepel, doe ook de gesneden Spaanse peper erbij en de kokos.
- Doe het bloemmengsel beetje voor beetje erbij, steeds weer mengen, voeg daarna de pecannoten toe, en meng goed door.
- Doe het mengsel in het bakblik en zet in de Airfryermand en bak 30-35 min op 160˚C.
- Check na 30 minuten of hij gaar is door een satéprikker in te steken; als deze er schoon uit komt, is hij klaar. Zet anders nog 5 minuten extra in de Airfryer.
- Snijd een plak af als het bananenbrood is afgekoeld, en rasp je sinaasappelzest eroverheen.
- Geniet!
Wil je e.e.a. vervangen om het gezonder, lees makkelijker opneembaar voor je lichaam te laten zijn, kies dan voor het onderstaande:
- In plaats van 250 gram bloem. Ga dan voor 250 gram havermeel. Hiervoor vermaal ik havervlokken fijn tot havermeel in een keukenmachine, met een staafmixer of anderszins. Havermeel is ook kant en klaar te koop. Ook kun je kiezen voor een vervanging door amandelmeel. Let op! De structuur verandert dan wel ietsje omdat amandelmeel vetter is. De verhouding is ook anders, neem voor 1 cup bloem, 1,5 cup amandelmeel.
- Gebruik voor boter in ieder geval roomboter van grasgevoerde koeien.
- Ik vervang dit altijd door oersuiker of kokosbloesemsuiker. En vaak ook door Erythirol. Oersuiker is 1 op 1 vervangbaar, evenals kokosbloesemsuiker. Erythirol is 30% minder zoet dan normale suiker. Als je de gezoete richtlijnen wilt aanhouden weet dan dat 100 gram Erythirol gelijk is aan 70 gram suiker.
- Spaanse peper heb ik vervangen door Chilipioeder. Doe wat je lekker vindt!
- En varieer. Ik gebruikte pecannoten. Maar neem ook vaak een hand gemixte ongezouten noten. En wat dacht je van stukjes dadel en gedroogd fruit als abrikozen, pruimen, vijgen etc. Als je gedroogd fruit neem, adviseer ik wat minder suiker of suikervervangers toe te voegen omdat dit gedroogd fruit van zichzelf ook zoet afgeeft aan je hapje.
Vind je dit bananenbroodhapje lekker? Of ben je het aan het bereiden? Altijd leuk om een foto van je te ontvangen via mijn Instagram- account @viavani_gezondheidscoaching. Tag me gerust. Laten we elkaar inspireren om onszelf, binnen een balans van 80-20, gezond(er) te voeden.
Have fun met het bereiden. En Njoy het eten.
Liefs, Karin