Recept: Courgette spread

Courgette spread

Courgettes. Wie een moestuin heeft en courgetteplantjes geplant heeft weet dat er momenteel een overvloed aan courgettes is. Je kunt er zoveel meer mee dan alleen een soep maken. Uiteraard is een pan courgettesoep een tof idee. Altijd groentes op de pak en ongemerkt kom jij door het eten van je soepje aan je dagelijks hoeveelheid vitamines en mineralen. Maar er is meer.
Laatst vroeg ik in mijn stories op Instagram om inspirerende tips en receptideetjes. Ik deel hieronder een aantal toffe lekker inspirerende courgette ideetjes. Wat dacht je van:
• Courgettebrood.
• Door je smoothie, geeft volume.
• Grillen en met humus beleggen (als brood).
• Vullen met gehakt, wokgroenten, kruiden, geitenkaas en in oven verder garen.
• Courgetti (spaghetti vervanger).
• Ovenschotel met courgette, tonijn (als lasagne).
• Raspen, eitjes erdoor en pannenkoekjes bakken.
• Grillen met verse kruiden, zeezout en olijfolie (in sneetjes of kwartjes).
• Uithollen en vullen met gehakt, fetakaas en heel fijn gesneden puntpaprika (ovenschotel).
• Gevuld met rijst, kip, kruiden; of vega met champignons.

En zelf verraste mij de tip om er spread van te maken. Dus ben ik aan de slag gegaan en geef ik je hieronder een verrassende lekker courgettespread. Heerlijk als gezond brood- of toastjes beleg. Of te gebruiken als groentedip. Of te eten samen met je sla/rauwkost. Hoe dan ook het is een verfrissend voedend heerlijk smeerseltje.

Benodigdheden en  ingrediënten

• 1 courgette
• 2 eetlepels gehakte munt
• 2 bosuitjes
• 1 eetlepel citroensap
• 1 eetlepel witte wijnazijn
• 80 gram feta (let op! Geen witte kaas)
• Olijfolie naar smaak (extra vergine)
• Versgemalen peper

Bereiding

1. Snijd de courgette in stukjes (hoeft niet enorm klein) en de bosui in ringetjes. Leg de groene ringetjes apart en doe de witte ringetjes samen met de courgette in je keukenmachine (of staafmixer). Giet het citroensap en de azijn erbij en verbrokkel de feta erover. Giet nog een flinke scheut olijfolie erbij en maal alles fijn totdat je een smeuïge massa hebt. Te droog? Dan nog wat extra olijfolie toevoegen.
2. Roer de munt en het groen van de bosuitjes door de courgettespread en breng het op smaak met wat peper. Zout is niet nodig omdat feta genoeg zilt van zichzelf heeft.

Tadaaaaaaaaa! En klaar is je spread voor bij de (verjaardags)borrel, boterhambeleg of aanvulling op je salade. Van nobele groente tot een heerlijke spread. NJoy it!

Variatie
Experimenteer. Vervang bosui voor peterselie. Vervang feta voor Tahini (sesampasta). Voeg cashewnoten toe. En varieer met kruiden (bijv. tijm, rozemarijn). En ook cottagecheese of hüttenkase kan een onderdeel zijn van je spread.

Veel maak- en eetplezier!

Vind je deze spread ook lekker? Of ben je het aan het bereiden? Altijd leuk om een foto van je te ontvangen via mijn Instagram- account  Tag me gerust. Laten we elkaar inspireren om onszelf, binnen een balans van 80-20,  gezond(er) te voeden.

Liefs, Karin

Bron: Anniepannie.nl, ViaVani Gezondheidscoaching