Recept: Kardemon – walnoot broodjes

November recept

Een heerlijk herfst/winter recept dat je tong doet strelen en je lijf verwarmen. Comfortfood! Geïnspireerd op die, vind ik, overheerlijke Scandinavische kaneelbroodjes: volkoren speltbroodjes met kardemon, kaneel en walnoten. Lekker voor in het weekend maar ook handig om mee te nemen. Eet ze met wat grasroomboter of gewoon zo.

Benodigdheden en  ingrediënten

12 stuks, een voorverwarmde oven 180°C, muffinvorms, mixer.

·      175 ml amandelmelk

·      50 gram boter

·      360 gram speltmeel en wat extra om te bestuiven

·      16 gram bakpoeder

·      Mespuntje zout

Voor de vulling

·      2 tl kaneel

·      2 tl kardemon

·      20 gram gehakte walnoten

·      100 gram kokosbloesemsuiker *

·      3 el grasroomboter

Bereiding

  1. Oven voorverwarmen op 180°C en vet de muffinvorms in met boter.
  2. Verwarm de melk in een pan op middelhoog vuur en laat er de boter in smelten.
  3. Meng in een kom met meel met bakpoeder en zout. Doe het melkmengsel erbij en mix goed door. Je krijgt dan een mooi niet plakkerig deeg.
  4. Bestuif het aanrecht of een plank met wat meel en rol het deeg uit tot en grote rechthoek van ca. ½ cm dik.
  5. Meng voor de vulling de kaneel, kardemon, walnoten en kokosbloesemsuiker in een bakje.
  6. Besmeer het deeg met 2 el boter en strooi de walnotenmix erover maar houdt 1 el achter (en 1 el boter ook).
  7. Rol het deeg aan de lange kant op zodat je een mooie lange rol krijgt. Snij de rol in 12 gelijke stukken. De uiteinden zijn misschien iets onregelmatig, maar dat kun je in de vorm wel fixen.
  8. Doe de plakken in de muffinvorm, verdeel er een beetje boter over en strooi er nog wat walnotenmix over heen.
  9. Zet de vormen in de oven en laat in ca. 20 minuten gaar en bruin worden.
  10. Warm zijn ze het lekkerst om eten.

* kokosbloesemsuiker is 1:1 vervangbaar door appelmoes, agavesiroop, honing, Sukrin, Ahornsiroop

Met een kop thee, koffie of warme chocomelk van pure chocolade na een heerlijke wandeling in de frisheid van deze periode smaken ze fantastisch!

Veel maak- en eetplezier!

Vind je deze broodjes ook lekker? Of ben je het aan het bereiden? Altijd leuk om een foto van je te ontvangen via mijn Instagram- account  Tag me gerust. Laten we elkaar inspireren om onszelf, binnen een balans van 80-20,  gezond(er) te voeden.

Liefs, Karin