Recept: Zoete aardappel-spinaziepesto

Fijn dat je geïnteresseerd bent in dit recept. Vrijdag is al sinds onze kids klein waren frietdag. Maar met de wijsheid van nu. Vanuit het leven. Vanuit mijn kennis en kunde. Is die frietdag nog steeds frietdag maar door de jaren heen veranderde wel het een en ander. Soms neem ik bewust nog een snack. Maar vaak genoeg vervang ik de snack door of groente of een lekker goed biologisch vleesje. Biefstukje of kip zijn mijn favorieten dan. Maar ook de friet is in de loop der jaren veranderd. Sinds dat er een airfyer het huis is binnen gekomen wordt de friet niet meer in de olie gebakken waar jouw lijf van walgt en eigenlijk niets mee kan, maar in de airfryer. En ja dat is even wennen. Maar kom bij mij niet aan met dat lust ik niet. Smaak valt ècht te trainen. Mijn eigen ervaring. Dus als ik het kan, kan jij het ook. En ja, het is eventjes wennen, maar de friet van de frietboer daar zit voor mij tegenwoordig een ‘smaakje’ aan.

Het recept van deze maand staat dan ook in het teken van vrijdag-frietdag-maar-dan-net-een-tikkeltje-anders. Probeer dit recept eens. Eventueel een goed stukje vlees erbij of een heerlijke gemaakte verse gemengde sla of verwarmde groentenschotel en je voedt jezelf in plaats dat je vult met dat wat je lijf niet kan verwerken.

Aan jou de keuze. Ik zeg, kies eens voor deze zoete aardappelfriet met een spinaziepesto.

RECEPT: Zoete aardappelfriet met een spinaziepesto. Het recept is voor 2 personen.

Ingrediënten: 1 ¼ kg zoete aardappelen, in dikke frietjes gesneden en 1 tl gedroogde oregano of tijm. Voor de spinaziepesto: 3 cups* babyspinazie, losjes gevuld , 1 cup verse bascilicum of peterselie losjes gevuld, 2 tot 3 eetlepels vers citroensap, 1 ½ teentje knoflook, 3 eetlepels water, ½ tl rauwe honing.

Bereidingswijze: 1. Verwarm de oven * voor op 200 graden Celcius. Bekleed twee bakplaten met papier. 2. Spreid de frietjes in één laag uit op de bakplaten en bestrooi ze met gedroogde oregano of tijm. 3. Bak 40 – 45 minuten of tot ze goudbruin en helemaal gaar zijn. 3. Terwijl de frietjes in de oven staan doe je alle pesto ingrediënten in een blender of keukenmachine en blend je ze goed door elkaar maar zorg ervoor dat ze nog wel wat textuur hebben. Breng zo nodig nog op smaak. 4. Als de frietjes klaar zijn, haal je ze uit de oven en dien je ze met de pesto op. Eet smakelijk met deze variant op een frietje-met!

VARIATIE voor wie het ietsje anders wil! Vervang de zoete aardappel door pastinaak. Strooi zeezout over de frietjes op de bakplaat voor je ze in de oven plaatst. Ook geraspte kaas erover strooien voor je de frietjes bakt is een mogelijkheid.

WIST JE DIT? Drie gezonde feitjes over de zoete aardappel.

1. Zoete aardappel is geen aardappel. Zoete aardappel behoort tot de windefamilie en is een knolgroente. De reguliere aardappel behoort tot de nachtschadefamilie. Het vruchtvlees van een zoete aardappel kan zich kleuren van wit, geel, oranje tot paars.

2. Een zoete aardappel is wel zoet. De zoete aardappel leent zich goed als vervanger van de reguliere aardappel. Beiden zijn rijk aan koolhydraten. Jouw energiebron. De zoete aardappel bevat meer fructose (natuurlijke fruitsuiker) waardoor deze licht zoet van smaak is. Voordeel zoete aardappel: zorgen voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Deal je met diabetes zet dan deze vaker op je menu.

3. Zoete aardappels zijn een vitaminebom. Veel vezels. En vol met magnesium, kalium, vitamine A en C de oranje variant bevat ook nog bètacaroteen, een stof die het lichaam omzet in vitamine A. Voordelen: sterke botten en spieren, goede weerstand, goede bloeddrukregulatie en verbetert je stoelgang.

Ik wens je veel maak- en eetplezier en laat nog eens weten via een tag op Instagram of facebook of via een privébericht of het je smaak was.

Laat het je smaken. Eten mag voedend en gezond zijn. Maar bovenal lekker en jouw persoonlijke smaak voeden!

Liefs, Karin

** heb je een airfryer, bak ze dan in de airfyer. Je mag dan de frietreepjes in een goede olijfolie onderdompelen en bestrooien met bijv. gedroogde tuinkruiden, paprikapoeder, chilipoeder of dat wat jou lekker lijkt. En ze daarna in 20 minuten, halverweg eventjes husselen, gaar bakken.

* een cup is een Amerikaanse maat en is een glas of beker van ca. 240 ml gevuld met datgene wat wordt gevraagd. Een cup met gesneden stukjes aardbei is hetzelfde als een cup babyspinazie losjes aangedrukt. Je snapt dat een cup stukjes aardbei een ander gewicht geeft dan een cup gevuld met spinazie of peterselie.