Sport verbroedert

<![CDATA[Sport verbroedert, sport verbindt, het schept een gevoel van saamhorigheid, zorgt voor teamspirit en onderling respect. Door te investeren in sport & bewegen investeer je niet alleen in jezelf, maar ook in de ander en de wereld om je heen.
Verbinding met jezelf
Voor mij geldt dit in ieder geval wel. Ik ervaar dat mijn trainingen (bootcamp, kracht- en circuittrainingen) en mijn dagelijks ochtendwandelingetje van ca. 3 km voor aanvang van het werk een investering in mijzelf zijn. Ik voel me er ontzettend veel beter door. Ohja, en natuurlijk denk ik halverwege mijn workout waarop ik op soort van militaristische wijze tot mijn uiterste gedreven wordt, f*** it! Maar toch iets in mij laat me doorgaan tot ik hijgend, proestend en immens zwetend met een voldaan gevoel klaar ben. Dàt gevoel. Het gevoel dat je, nadat je gedoucht bent, op de bank met een bakje kwark en/of kop thee zit, tevreden en trots op jezelf bent dat je het weer hebt gedaan. Het schept tevredenheid in en met jezelf! En, ja ook ik heb wel eens geen zin maar dat gevoel wat ik hiervoor beschreef ‘dwingt’ me dan toch te gaan. En als ik dan ben geweest denk ik: “Je hebt ’t toch weer maar geflikt. Girlpower!” Dus ja sport verbroedert en verbindt: het verbindt mijzelf met mijn innerlijke criticus, met mijn innerlijke opgever, met mijn innerlijke doorzetter, met mijn niet-sportgedeelte, met mijn ik-weet-dat-het-goed-voor-me-is en nog zoveel meer stukjes van mezelf tot een completer mens. Niets is fijner als jij je verbinden met jezelf!
Saamhorigheid en onderling respect
Als ik dan weer een voetstap over de drempel van de sportbox@MeggaFit zet weet ik dat ik niet alleen ben. Velen met mij zijn daar. Om te werken aan persoonlijke doelen, of gewoon om in beweging te zijn of in teamverband aan teamdoelen te werken. Samen in het zweet ploeterend en bijvoorbeeld die (voor mij) vreselijke burpees doorstaan schept een band. Elkaar stimuleren om toch die laatste burpee eruit te persen bindt ons. Je helpt elkaar. Tips en aanwijzingen. De een is niet beter dan de ander. Nee, die betere helpt die mindere beter en sterker te worden. En weet je wat, ik vind dat die betere daardoor nòg beter wordt! Sport brengt elkaar samen en leert je dat je samen verder kan komen. Dit alles neem je mee in je dagelijkse leven, in je gezinsleven, in je sociale netwerk en in je werkbestaan. Samen sta je tenslotte sterk(er)!
Teamspirit
Als member van een highlandgames-team, de MacLeuntjes, spreek ik uit ervaring dat deel uitmaken van een team je ‘spirit’ geeft. De onderlinge band versterkt door deel te nemen aan evenementen waarbij je uit je comfortzone, voor het oog van publiek, je ‘kunstje’ mag laten zien. Blij zijn voor die ander als zij hoger of verder gooit of werpt. Geen onderlinge competitie maar gezamenlijke strijd om het beste uit jezelf, de ander en dus je complete team te halen. Met elkaar te lachen, te highfiven als iets lukt en elkaar te omarmen als het even tegenzit. Elkaar te respecteren om wie je bent en wat je doet, maar wel effetjes die duwtjes te geven dat je je volledig voor het team inzet. De energie van, in dit geval, zeven vrouwen samen bewerkstelligt een fijne groep mensen. Een buitenstaander plaatste op social media de volgende tekst die dit alles in mijn ogen goed typeert en verwoord: “Wat heb ik met bewondering naar jullie gekeken op de Highlandgames by the sea@Baarland op 19 augustus. Wat een bijzondere meidengroep hebben jullie”. De chemie tussen ons als team ervaar ik inderdaad als bijzonder. Waarbij de basis ligt in onze, niet altijd gezamenlijke, trainingen binnen een fijne sportcommunity@MeggaFit.
Sport verbroedert en verbindt. Verbroedering en verbinden kan dat ook zonder sport? Natuurlijk wel. Als we het dan over beweging hebben, is samen een rondje wandelen ook een verbindende activiteit. Daarnaast zijn er, als je ze wilt zien en er voor openstaat om jezelf te verbinden, enorm veel vormen van activiteit om samen te komen en te verbinden. Belangrijk is dat jij je er goed bij voelt. Wetenschappelijk is bewezen dat saamhorigheid eenzaamheid tegen gaat. En verbinding met dier en mens is een voorwaarde om vitaal en gezond oud te worden.
Liefs, Karin]]>