Tijd voor mij!

<![CDATA[

Voor mij als hooggevoelige vrouw is “mijn-tijd” nemen enorm belangrijk. De laatste jaren heb ik goed leren voelen wanneer ’t tijd is dat ik me even terugtrek. Dat ik even rust neem. Een stapje terug doe. Even de-boel-de-boel-laat en doe wat op dat moment goed en fijn voelt.

Wat dát dan inhoudt? Dat kan zomaar zijn dat ik na een lange werkdag thuis kom om 17u. Eerst ga zitten met een kopje koffie voor dat ik mezelf weer stort op die dagelijkse maaltijd voor 4. Of dat ik op m’n vrije dag er voor kies dat boek te pakken, in de zon ga zitten en toch niet die strijk oppak. Die ligt er straks ook nog. Dat ik toch ga sporten ondanks dat studieboeken prioriteit hebben. Dat ik dat telefoontje effetjes niet pleeg. Dat ik eerst even ga zitten en gedachteloos door m’n tijdlijnen scrol voordat ik in actie komen. Uitgebreid kroelen met m’n poezenkind kalmeert mijn systeem ook enorm.
En hoe voel ik dat dan? Ik voel dan aan m’n interne thermostaat dat ik onrustig wordt. Ik vind dan dat ik door moet. Dat ik direct bij thuiskomst moet gaan koken. Tas neer ploffen, “hallo” jongens en gasfornuis aan. Maar hé, ik was echt geen leuk mens (lees moeder en vrouw) aan tafel. Compleet uitgeblust. Ik weet nu dat als ik eerst even voor mezelf kies, even een rustmomentje pak (lees koffie met warme melk drink zittend in m’n hoekje van de bank) dan gaat ’t koken me makkelijker af en zit ik niet als een uitgezakte pannenkoek aan tafel. Als ik op ’t werk mijn agenda maar vol plan met afspraken/besprekingen en geen ruimte bewaar voor “vrije werkruimte” voel ik me opgejaagd. Dus, bewaken dat de dag niet vol gepland staat. Is wel een ware uitdaging!
Jij herkent je hier misschien wel in. Ook jij hebt jouw rust nodig. Het zorgt ervoor dat je lichamelijke systemen stabiliseren en tijd krijgen om te resetten. Continue in actie- en stressstand staan is schadelijk voor je lijf. De prijs van stress kennen we allemaal: een onprettig gevoel, verlies aan plezier, vermoeidheid, gebrek aan creativiteit en productiviteit. Een vervreemdend gevoel, alsof je geleefd wordt door je activiteiten en minder aanwezig in ‘dit moment’ (nu).
Helder en duidelijk communiceren en ja-zeggen tegen jezelf (dus nee communiceren) is enorm belangrijk voor mijn en jouw stressreductie.
Gedacht wordt altijd dat de drukke buitenwereld de veroorzaker is van je stress is. Maar, ik weet uit eigen ervaring dat niet mijn omgeving maar ik en jijzelf, mijn en jouw geest, de veroorzaker is van stress. Als de geest denkt iets niet of moeilijk aan te kunnen, dan schakelt hij je stressmachine in. Dit gebeurt onbewust: opeens merk je dat je gestresst bent. Wees er alert op, sta dan even stil bij dat wat jij op dat moment nodig hebt om je rust te hervinden.
Laat stress, drukte, ongerustheid, zorgen, problemen, gepieker en alles wat in je bovenkamer ronddwaalt je niet bij de keel pakken. Zorg goed voor jezelf. Jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven. In een vliegtuig moet je ook eerst het zuurstofkapje bij jezelf opdoen en dan pas zorg je kind of naaste. Dus, als jij zorgt dat je lekker-in-je-vel-steekt, ziet je omgeving er ook veel fijner uit!
Liefs, Karin
]]>