Recept: Wafel met chocoladesaus en fruit

Tof dat jij ook wel eens wat anders wilt als Sinterklaas- of December lekkers. Elk jaar weer mag ik mezelf behoeden om diep in die zakken van die kruidnoten, die tegenwoordig in heel veel variaties rond je oren gegooid worden, te kijken. Of mezelf te vergrijpen aan gevuld speculaas, warme chocomelk met net teveel slagroom. Tja, ik ben een zoetekauw. En met een emotie-eet-verleden zit deze maand vol met eet-triggers.
Het recept van deze maand staat dan ook in het teken van lekkers waar je je vingers bij aflikt. Maar wat mezelf, mijn lichaam en mijn brein wel maximaal voedt. Letterlijk en figuurlijk. Je kunt dit recept gebruiken als toetje, als ontbijt, maar ook tijdens je pakjesavond. Aan jou de keuze. Wees creatief. En bovenal, GENIET!
RECEPT:
WAFELS met chocoladesaus & fruit. Het recept is voor 4 wafels.
Ingrediënten voor de wafels: 50 gram kokosmeel, 50 gram boekweitmeel, 2 tl. Koekkruiden, 1 tl. wijnsteenbakpoeder of 1/3 tl bakingsoda (of 1 tl bakpoeder), snufje (Himalaya)zout, 2 eieren, 125 ml. kokosmelk.
Ingrediënten voor de chocoladesaus: 50 gram verse dadels, 150 ml. kokosmelk, 2 el. cacaopoeder.
Topping: fruit naar keuze, 1 el. hennepzaadjes
Bereidingswijze: 1. Doe de droge ingrediënten voor de wafels in een kom en roer alles door elkaar. Voeg daar de eieren en melk bij. Mix nog even op hoge snelheid zodat er een glad pannenkoekbeslag ontstaat. 2. Zet het wafelijzer aan en vet hem in met kokosolie. Giet het beslag in het wafelijzer en bak de wafels goudgeel. Herhaal dit tot het beslag op is. 3. Doe de ingrediënten voor de chocoladesaus bij elkaar in het bakje van de staafmixer en mix totdat je een egale saus hebt. Giet de saus op de warme wafels en leg daar vers fruit op. Denk aan aardbeien, mango, ananas, blauwe bessen, frambozen, etc. Bestrooi met wat hennepzaad of geroosterde sesamzaadjes om het af te maken.
VARIATIE voor wie het ietsje anders wil! Maak een mangosausje van gepureerde verse mango en giet dit, samen met de chocoladesaus over het fruit en de wafels. Rooster wat amandelen, cashewnoten of andere ongebrande ongezouten noten in een droge koekenpan; snijdt ze fijn en strooi deze gehakte nootjes over het geheel.
WIST JE DIT?
Kokosmeel.
Het is een tropische smaakmaker onder de meelsoorten. Het wordt gemaakt van puur kokosvlees: het wordt gedroogd, ontvet en vervolgens fijngemalen tot poeder. Kokosmeel bevat van alle glutenvrije meelsoorten de meeste vezels. Dat vinden je darmen fijn! De licht zoete smaak is erg lekker in een cake, taartbodem en uiteraard in het beslag van pannenkoeken en WAFELS. De kokossmaak is niet overdreven aanwezig, maar je proeft het wel. Kokosmeel neemt veel vocht op waardoor het baksel droog kan uitvallen. Een combinatie van meelsoorten is doorgaans aan te bevelen. Wil je kokosmeel vervangen? Dan kun je dit doen door amandelmeel, 1:2 – je hebt maar de helft nodig van kokosmeel.
Boekweitmeel.
Deze meelsoort staat bekend om zijn veelzijdigheid. Je kunt er echt fijn en makkelijk mee werken. Het heeft een soort nootachtige smaak. Boekweit is geen graansoort maar officieel een pseudograan afkomstig van de boekweitplant. Deze meelsoort werkt in tegenstelling tot veel andere glutenvrije meelsoorten ook goed op zichzelf. Het heeft van nature sterk bindende eigenschappen. Een fijne basis voor brood, cake en in combinatie met kokosmeel/amandelmeel vingerlikkend lekker.
Ik wens je veel maak- en eetplezier en laat nog eens weten via een tag op Instagram of facebook of via een privébericht of het je smaak was.
Laat het je smaken. Eten mag voedend en gezond zijn. Maar bovenal lekker en jouw persoonlijke smaak voeden!
Liefs, Karin