“When life gives you lemons make lemonade!”

Als het leven je ongemak, intense ervaringen of zelfs k** dingen brengt, wat doe je dan?  Kun jij jouw patronen ontdekken? Met mijn emotie-eet-verleden kan ik je aanreiken dat ik veel dingen in mijn leven die niet fijn -zachtjes uitgedrukt- voelden weg at met heel veel zoetigheid. Suiker verdooft namelijk.

Wat doe jij? Sta er eens bij stil. Hoe reageer je op minder goed nieuws? Wat gebeurt er als je enorm moe bent en er wat van je verlangd wordt? Hoe reageer je als er iets vreselijks voor je voeten gegooid wordt? Of als je persoonlijk geraakt wordt door een ander. Als je je dagelijks op je werk moet confirmeren aan regels die jou niet (meer) passen. Je geen vervulling voelt in je leven.
Als het leven je citroenen geeft, maak er dan limonade van is de vertaling van deze uitdrukking. Een uitdrukking die vaak gebruikt wordt om optimisme en een positieve ‘ik kan het (“I can-do”)-houding aan te moedigen bij tegenspoed of ongeluk. Citroenen suggereren zuurheid of moeilijkheden in het leven. Vreemd, want ik vind ze zalig! Maar OK ik kan me er in vinden. En limonade van die zure vruchten maken is ze veranderen in iets positiefs of wenselijks.

Comfortabel zijn met het oncomfortabele.
OK het zit tegen in je leven. Een scheiding. Ziekte. Een onvervulde kinderwens. Geen partner. Ontslag. Zo kunnen we allemaal van alles bedenken. Iedereen. Werkelijk iedereen. Kent tegenslag in zijn leven. Iemand die altijd positief is? Dan klopt er wat mij betreft iets niet. Dan wordt er een kop in het zand gestoken. Want. Zonder tegenslag, herken je geen voorspoed. Zonder een traan, weten we niet wat een glimlach is. De dualiteit zoals we dat noemen is altijd aanwezig. In ieders leven. In elke dag. In de natuur. In de wereld. Dus ….. mogen we er mee dealen. Leren leven. Maar hoe dan?
Tja, dat is voor iedereen persoonlijk natuurlijk. Elk mens. Jij bent uniek. Hoe iemand reageert op zijn/haar omstandigheden, is persoonlijk. Het hangt af van een heleboel factoren. Hoe is je karakter. Hoe werd er in je gezin van herkomst omgegaan met ‘ongemak’. Maar de gemene deler van dit alles is mijn gevleugelde YIN-uitspraak “wees comfortabel met het oncomfortabele”. OK. OK. Maar hoe doe je dat dan, Karin?

Stappenplan.
Als ik hiervoor een compleet stappenplan had, dan hing dit aan mijn website onder het kopje gratis downloaden. Maar helaas is er geen unaniem stappenplan. Zoals gezegd, iedereen is uniek en reageert dus uniek. Maar jij kunt wel onderzoeken wat jouw patronen zijn. Wat doe je als het moeilijk wordt? Gooi je het bijltje er bij neer? Ga je er vandoor? Weet je het eventjes niet meer? Reageer je het af op iemand in je omgeving? Verdoof je het met voeding, seks, drugs, alcohol of koopgedrag, gaming of wat anders dat jou een dopamineshot geeft?  Doe je alsof het er niet is, steek je je kop in het zand? Kortom. Iedereen heeft zijn eigen unieke reactie. Maar vaak gaat het dus om een leegte, een tekort in je hersenhormonen op te vullen met een dopamineshot. Dat verzacht eventjes. Om daarna als een rasechte junk nog meer van datgene te willen om die verzachting opnieuw te voelen. En weer. En weer.

Bewustwording.
Terug naar dat stappenplan. Wat er dus eigenlijk niet is. Omdat jij uniek bent. Maar jouw eigen stappenplan begint bij een eerste stap. En die eerste stap is altijd bewustwording. Als jij je bewust wordt dat je doet zoals je het doet, dan kun je verandering in werking zetten. Uitdagend? Ja, nogal. Mijn emotie-eet-verleden ben ik nog niet geheel kwijt. Als ik het kwijt raak. Er zijn altijd wel triggers die mij genadeloos doen terugvallen in dat diepe karrenspoor wat achter me ligt. Maar inmiddels heb ik een modern motorspoor aangelegd en ‘jump’ ik redelijk snel weer terug waarmee ik voorkom dat ik weer in dat verleden terugval.

Bewustwording dus. Hiervoor neem ik je mee naar het door de antropoloog Gregory Bateson die een model ontwikkeld heeft dat de niveaus van ons denken, leren en veranderen beschrijft. Deze niveaus zijn later uitgewerkt door de NLP coach Robert Dilts. Bekijk de afbeelding maar eens hieroder. Het niveau waarop iemand zit, waarop jij je bevindt, is in grote mate bepalend voor je veranderingsvermogen en ontwikkelpotentie. Een verandering op een hoger niveau leidt onvermijdelijk tot verandering van dingen (groot of klein) op de lagere niveaus. Het veranderen van dingen op een lager niveau kan maar hoeft geen effect op de hogere niveaus te generen.
>> Voorbeeld: als je jezelf andere vaardigheden aanleert, ga je vanzelfsprekend ander gedrag vertonen. Doordat jouw gedrag anders wordt, verandert ook de manier waarop mensen weer op jou reageren – je omgeving verandert dus ook. Omgekeerd kán een verandering in omgeving een verandering in gedrag en vaardigheden betekenen, maar dit hoeft beslist niet zo te zijn. <<

Wil je met jezelf aan de slag? In mentale- en gezondheidscoaching gaan we hier dieper op in en leg jij nieuwe motorsporen aan zodat je de gewenste veranderingen – stap voor stap op jouw wijze – mag doorvoeren. Blijvend. Duurzaam. Geïntegreerd in je dag en leven! Meer weten hierover? Contact me. 

Mijn 5 Tips
Om nu echt voor blijvende verandering te gaan. Om comfortabel te gaan zijn met al het oncomfortabele wat zich zeker nog aandient in je leven (of er nu al is). Geef ik je hieronder een vijftal tips. Niets moet alles mag. Maar doe er je voordeel mee.

1. Wees lief voor jezelf. Je mag je k** voelen. Je mag verdriet hebben. Je mag jezelf toestaan dat het op dit moment in je leven even tegen zit. Laat dit alles er zijn. Wees lief tegen jezelf en sta niet als je eigen slavendrijver achter je op je rug te slaan met een zweepje! Verzacht en verstil. YIN yoga vormt hiervoor een prachtige basis. Lees hier meer over wat YIN yoga voor jou kan doen. 

2. Wees je bewust van je gedrag. Als jij weet dat je zo reageert als je moe bent. Dat je dit doet als er iets gebeurt wat afwijkt. Als jij weet of je vlucht, vecht of bevriest. Dan kan er bewustwording ontstaan. Vanaf nu kijk je naar jezelf. Als er iets gebeurt. Laat het gebeuren, maar daarna ‘tune’ je even uit. Wat deed ik? Hoe reageerde ik? Om het de volgende keer mogelijk anders aan te pakken. Stap voor stap.

3. Jouw level? Ontdek op welk level jij je bevindt van het model in dit artikel. Focus je dan op een level hoger en ga daar aan de slag. Daar creëer je jouw gewenste verandering en kijk op het omgaan met het ongemakkelijke in je leven.

4. Schakelen. Schakel eens een tandje terug. De ene keer terug naar de 1e versnelling. De andere keer terug van 5 naar 3. Of misschien wel eens een keertje van 2 naar 5. Schakelen. En jezelf op het energielevel plaatsen wat voor nu nodig is. Fysieke en mentale fitheid ervaren door te schakelen in beweging, voeding, mindset, rust/ontspanning én slaap is noodzakelijk om de obstakels op je levenspad aan te kunnen.

5. Ondersteuning. Vraag om hulp. In je omgeving. Maar vooral van ‘vreemde ogen die dwingen’. Mijn ervaring is dat je met de juiste ondersteuning. Waarbij jij je veilig voelt. Die jou spiegelt, maar ook inspireert en motiveert. Haal je het beste uit jezelf en creëer je jouw stappen naar die verlangens die diep in jou sluimeren en naar de oppervlakte gehaald mogen worden. Go!

Wat mag je onthouden? 
Om je mentale (veer)kracht te ontwikkelen. Om ‘comfortabel te zijn met het oncomfortabele’ is liefzijn voor jezelf, de juiste zelfzorg belangrijk. Met de juiste mensen om je heen die jou ondersteunen, met het verhogen van je eigen bewustzijn, door jouw stappen te zetten creëer je het leven wat jou past en kun je alles aan wat het leven je brengt. Ook de minder leuke dingen!

Leef, lieve jij!

Liefs, Karin