E+en als medicijn: Hart

Deze maand staat centraal “E+en als medicijn: HART” van auteurs Dr. Janneke Wittekoek en Janneke Vreugdenhil. Het vrouwenhart is van een ander kaliber dan het mannenhart. Het vrouwenhart vertoont andere symptomen als het gaat om hart- en vaat gerelateerde issues. Zo worden vrouwen minder vaak gereanimeerd en lopen ze een grotere kans om aan een hartinfarct te sterven en hebben ze veel meer last van de medicijnbijwerkingen. Vanuit de wetenschap werden dus vrouwen veelal behandeld als kleine mannen met borsten en een vagina. Dr. Janneke Wittekoek maakt zich dan ook sterk voor een andere reguliere benadering van de vrouw en haar kostbare hart.

‘Tachtig procent van de hart- en vaatziekten is te voorkomen door een gezonde leefstijl. De kracht van leefstijl, en daarbij vooral die van voeding wordt nog altijd dramatisch onderschat.’ Dat schrijft cardioloog Janneke Wittekoek in haar boek Eten als medicijn: hart, die ze samen met kookboekauteur en culinair journalist Janneke Vreugdenhil heeft geschreven. Ze legt hierin uit hoe je (nog) beter voor je hart kunt zorgen. Zo noemt ze de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatproblemen en geeft ze voedingsadviezen per risicofactor, zoals hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol en diabetes type 2. Daarnaast geeft ze ook algemene voeding- en leefstijladviezen, en geeft ze tips voor ingrediënten die goed zijn voor je hart.  Ze bekijkt dit wat mij betreft nog wel iets teveel van uit de reguliere gezondheidszorg. Maar toch is er een beweging gaande waarbij ze breder kijken dan wat in het verleden door reguliere artsen werd en nog wordt aangereikt. Ze richt zich al meer op leefstijlgeneeskundige aspecten.

Ik deel alvast van een drietal leefstijltips vanuit het boek en een drietal gezonde HART-ingrediënten. Vanuit het orthomoleculaire aspect geen verrassing. Maar altijd weer fijn om dit te lezen. De kracht zit hem zeker in de herhaling. Ook wat betreft eet- en leefpatronen.

Eten als medicijn

Drie leefstijltips voor een gezond hart

1. Eet gezond

Volgens Janneke Wittekoek kun je het beste een eetpatroon kiezen dat je vol kunt houden. Geen streng dieet dus, maar gezond eten door de juiste voedselkeuzes te maken. In het boek helpt Wittekoek je met het maken van die gezonde keuzes, en met de 75 heerlijke recepten van Vreugdenhil kun je meteen aan de slag.

2. Beweeg voldoende

Regelmatig bewegen is gezond, dat weet iedereen. Maar wist je dat het ook heel goed is voor je hart? Daarom adviseert Wittekoek om een vast beweeg-/sportmoment in te plannen en er zo echt tijd voor vrij te maken in je agenda. Het helpt volgens haar ook als je een sportactiviteit kiest die je leuk vindt. Het algemene basisadvies is 10.000 stappen per dag of 30 minuten matig intensief bewegen. Over die 10.0000 stappen variëren de meningen. Ik deel in ieder geval die 30 minuten bewegen per dag. Want soms is 10.000 stappen om mee te beginnen wel heel veel. Breek het op in kleine stukjes. Voor het opbouwen van conditie is het advies om twee keer per week intensiever te bewegen (hartslag boven de 100 slagen per minuut). De aanbevolen tijd voor deze intensievere training is 150 minuten per week. In het boek noemt ze een paar voorbeelden hoe je dit aan kunt pakken.

3. Let op je gewicht

Als derde advies geeft Wittekoek aan dat je op je gewicht moet letten. Dit kun je doen door je BMI te berekenen en je buikomtrek te meten. Stel jezelf een haalbaar doel om een gezonder gewicht te behalen. Houd daarbij triggers in de gaten die dit doel in de weg staan, zoals stress of depressie. Ook hier kan ik niet volledig mee gaan in haar informatie. Ja, gewicht is belangrijk. Maar achter overgewicht zitten meerdere kanten. En alleen, weet ik uit ervaring, met gewichtsverlies ben je er niet. Daarnaast heb ik niets met het BMI. Dat is generaliseren en niet iedereen past in het zelfde hokje. Zo kan iemand met een goed BMI toch aan de binnenzijde van het lichaam ongezond zijn. En andersom. Echter het monitoren van je gewicht, je beweging en je voeding is zeker van belang voor je gezondheid.

Gezond hart

Drie gezonde ingrediënten waar je hart van houdt

Appel

An apple a day keeps the doctor away. Wittekoek legt in haar boek uit dat volgens recent Amerikaans onderzoek het dagelijks eten van een appel bijdraagt aan verlaging van het slechte LDL-cholesterol en je bloeddruk. Ongeschilde appels zijn een goede bron van vezels en polyfenolen, die een ontstekingsremmende en antioxiderende werking hebben. Verder zorgen polyfenolen ook voor het verlagen van het LDL-cholesterol, wat goed is voor de gezondheid van het hart. Mijn aanvulling is dat als je meer fruit én groente gaat eten, een kilo per dag samen, je evenwicht brengt in de levels goed en ‘minder goed’ (ik praat niet graag van slecht cholesterol, want je hebt dit ook nodig – waarom dan slecht cholesterol?). Het evenwicht voor een gezond systeem mag bestaan uit meer goed cholesterol t.o.v. het minder goede cholesterol.

 

Avocado

Avocado staat ook op de lijst van ‘hartgezonde’ voedingsmiddelen van Wittekoek. Ze zitten namelijk vol onverzadigde vetten die goed zijn voor hart en bloedvaten én je cholesterol verlagen. Het hoge kaliumgehalte zorgt ook nog eens voor een verlaging van de bloeddruk. Helemaal mee eens. Eet vaker een avocado. Niet lekker? Pureer deze dan door je smoothie (maakt deze romiger) of prak deze met een beetje zout, peper en/of bijv. paprikapoeder tot een boter. Smeer deze op je geroosterde boterham.

 

Broccoli

Ligt broccoli al in je groentelade? Broccoli bevat ontstekingsremmende en ontgiftende eigenschappen. En dat niet alleen: broccoli zit ook vol met antioxidanten die een positieve invloed hebben op de bloedsomloop. Wissel ook vooral af met broccolikiemen – die bevatten een nog hogere concentratie van al dit goeds, aldus Wittekoek. Eens! Broccoli mag niet ontbreken in je eetpatroon. Eet het wekelijks een of meerdere keren.

75 Recepten

De recepten opgenomen in het boek zijn waardevol en voedend. Gevarieerd. En anders dan anders maar wel met veelal reguliere ingrediënten. Helder verwoord en wat ik heel fijn vind. Heel duidelijk voor hoeveel personen en goed gecategoriseerd. Ook de vegan recepten zijn goed zichtbaar. Ze schenkt ook aandacht aan alternatieven voor gluten en zuivel. Kortom. Alleen al voor deze 75 recepten vind ik het boek de moeite waard. Een recept heb ik er even uitgelicht voor je. Klik hier en geniet ervan.

Mijn conclusie

Een boek met mooie informatie over de werking van je hart en hoe je je hart kunt verzorgen en daarmee op een fijnere manier ouder wordt. Prima handvatten voor het optimaliseren van je levensstijl. Het mediterraan dieet is de bron waarop de recepten zijn gebaseerd. Prima want deze leefstijl (ik praat niet graag over een dieet, dat impliceert voor mij iets negatiefs) is wat mij betreft OERsterk. Veel groente en fruit, noten en granen en zaden vormen de basis. Met goede vetten als extra vergine olijfolie als de belangrijkste vetbron en vis, vlees, zuivel en gevogelte worden met mate gegeten. Rood vlees en suiker maar af en toe.

Al met al een interessant boek. Echter als je volledig vanuit het orthomoleculaire aspect, een holistische kijk op het leven en een back-to-the-nature/basics leef- en eetpatroon wilt bewegen dan zijn er wat mij betreft interessantere boeken. Begeef je je net op het pad van gezondere voeding en naar jezelf kijken? Ga dan aan de slag met dit boek. Vind je het fijn om geïnspireerd te worden door een variatie aan recepten? Zeker de moeite waard!