Mijn zomer top 5!
Dit keer geen boek uitgebreid ‘in the spotlight’ maar een TOP 5 aan boeken. Voor op het strand, in je luie stoel, op de camping – fijne vakantieplek of gewoon lekker fijn thuis. Voor in bad. Om te ont-spannen. Je te verrijken met inzichten en kennis. Lees. Goed voor je brein. Voor je geest en ziel. Neem het tot je. En laat je verrassen.
In willekeurige volgorde deze vijf toppertjes om tot je te nemen:
01. Alles wat ik niet kan zeggen, Emily Pine.
Radicaal eerlijk, dapper en onsentimenteel schrijft Emilie Pine over de taboes in een gewoon leven. De meest uiteenlopende vrouwen herkennen zich in haar verhaal. Thema’s als alcoholisme van haar vader, haar ongewenste onvruchtbaarheid, haar eetstoornis, een moeilijke jeugd vol eenzaamheid, drugs en seks(ueel misbruik) en als hoofdthema het ‘vrouw zijn’: alles wat we van onszelf verwachten, maar tevens ook wat anderen van ons verwachten. “Alles wat ik niet kan zeggen” is een schitterend boek dat je laat kennismaken met en wakker schudt. Omdat het waargebeurde verhalen betreft, zijn de situaties extra confronterend.
02. Inspiratie, Ap Dijksterhuis.
Inspiratie drijft ons voort. Het is het fundament van wetenschap, kunst, literatuur, muziek en andere grote prestaties. Ap Dijksterhuis legt in deze lofzang op misschien wel de mooiste verworvenheid van het brein uit wat inspiratie is, waarom we het hebben, hoe het werkt en hoe we het krijgen. Met recente ontwikkelingen uit de neurowetenschap en psychologie beziet hij inspiratie in samenhang met creativiteit, motivatie, nieuwsgierigheid en de functie van onze hersenen in het algemeen. Mythes worden ontkracht. Inspiratie komt ons niet per ongeluk aanwaaien om dan ineens weer in de mist te verdwijnen. Inspiratie is onmisbaar bij het leveren van topprestaties, of het nu een kunstschilder betreft, een schrijver, een wetenschapper, een componist of een topchef. Ten slotte is inspiratie geen voorrecht van een geniale enkeling. Inspiratie krijgt iedereen die daarvoor kiest. Ook jij.
03. Keerpunt, Noraly Schoenmaker.
Alles achterlaten en jezelf opnieuw uitvinden op een motortocht. Het persoonlijke en inspirerende verhaal van Itchy Boots, de grootste avonturier die ons land rijk is. Het openhartige verhaal van het eerste grote motoravontuur van YouTube-bekendheid Noraly (Itchy Boots) Schoenmaker. Die een besluit neemt waardoor het leven voorgoed verandert.
Ze is net bedrogen door haar partner, heeft noodgedwongen haar huis moeten verkopen en haar baan opgezegd. Het is op dit dieptepunt dat Noraly kiest voor een leven op de weg, als fulltime-avonturier. In haar eentje start ze vanuit India aan een wereldreis op haar gloednieuwe motor Basanti. Binnen negen maanden rijdt ze dwars door 25 landen. Van het kleurrijke India naar de immense hitte van Iran, en langs de grens van Afghanistan over de met sneeuw bedekte bergen van Kirgizië terug naar Nederland. Een onvergetelijke reis waarmee Noraly al snel het internet veroverde, maar die veel zwaarder was dan ze ooit liet blijken.
En voor de oplettende kijker die mij volgt op mijn socials. Ja onze lapjespoesjes zijn vernoemd naar deze vrouw die indruk op mij en mijn Lief heeft gemaakt.
04. De energie van de seizoenen, Yvonne Sangen & Karin Tazelaar.
In harmonie met aarde en kosmos. Klein maar fijn dit boekje.
De balans en ons natuurlijk ritme zijn we in de moderne maatschappij kwijtgeraakt. Wij leven in een cultuur die de verbinding met de seizoenen heeft verloren. Als we terugkeren naar ons oerinstinct, dan komt oude kennis en intuïtie tevoorschijn. Dit Ankertje gaat over het gelijktijdig laten verlopen (synchroniseren) van ons bioritme met verschillende cycli die invloed hebben op ons bioritme: die van aarde, zon, maan en dierenriem, zodat we meer een eenheid vormen met Moeder Natuur. Hoe kun je bepaalde energietekorten aanvullen, een overvloed van energie afvoeren en energie-overgangen soepeler laat verlopen? In De energie van de seizoenen leer je beter omgaan met de golfbewegingen van onze cycli om zo je balans te vinden en `flow in je energiehuishouding te verkrijgen.
04. De eetbare tuin, Alys Fowler.
In De eetbare tuin toont de vindingrijke Alys Fowler aan dat er een manier is om van het goede leven en de natuur te genieten – zelfs als je in de stad woont. Fowler bekijkt de traditionele manier van tuinieren en het verbouwen van je eigen groente op een geheel eigen wijze en geeft de lezer op die manier tips en tools in handen om op een kleine ruimte – of dit nu een stadstuin, een balkon of dakterras, of zelfs maar een eenvoudige bloembak is – een prachtige, efficiënte en rijke tuin te creëren. Fowler laat zien hoe je natuurlijke ecosystemen nabootst, hoe je goede mest maakt en hoe je de grond kunt verrijken zodat je je tuin – en natuurlijk de oogst! – kunt optimaliseren. Naast tips, adviezen en wijze raad voor het verbouwen van je eigen groente en fruit, geeft Fowler haar succesrecepten voor het verwerken van alle verse ingrediënten uit eigen tuin. Voor de dagelijkse maaltijd, maar óók voor het inmaken en conserveren van fruit en groentes in jams en chutneys en het drogen van kruiden voor gebruik in gerechten en om thee van te trekken.