De Psoas spier

De psoas is een spier die in het midden van ons lichaam ligt en belangrijke functie heeft voor ons fysieke, emotionele, mentale en spirituele welzijn. De spier bevindt zich in het centrum van het lichaam en verbindt de ruggengraat, het diafragma en het bekken met de benen, waardoor beweging van boven- en onderlichaam mogelijk is.

De psoas wordt ook wel de spier van de ziel genoemd, omdat het de wijsheid en alle ervaringen diep in ons wezen opslaat. Omdat de psoas al vroeg in de embryonale ontwikkeling gevormd wordt, slaat het elke ervaring vanaf de baarmoeder diep in het lichaam op. Het zal elke vorm van onveiligheid, angst, spanning en stress in de buik signaleren. Ook slaat het alle ervaringen vanaf de vroegste jeugd op en zal het door trauma gevormd worden. We dragen de sporen van ons verleden in het weefsel van de psoas, die op haar beurt ook weer het bekken, diafragma en de buikorganen zal beïnvloeden.

De psoas ondersteunt de buikorganen, zorgt ervoor dat de heupen kunnen openen, dat het bekken en de ruggengraat gestabiliseerd zijn, dat het diafragma flexibel kan bewegen (vrije adem). Er lopen zenuwen doorheen en de aorta ligt erlangs.

In het fysieke lichaam heeft de psoas dus een centrale, belangrijke functie. Het reguleert onze fysieke positie en de beweging. Het is de spier die ook in actie komt in de vlucht-vecht-modus. De uiteinden van de nervus vagus liggen tegen de psoas aan, en de psoas is dé spier die aanspant bij gevaar.

Psoas spier

De Psoas is een zeer belangrijke spier zoals je hebt gelezen, maar ook een spier die vaak tot klachten kan leiden, zoals o.a.:

  •   Pijn in je onderrug
  •   Heupklachten en/of klachten in de lies
  •  Onverklaarbare buikpijn
  •  Klachten in nek & schouders
  •  Obstipatie en darmklachten
  •  Moeite met buikademhaling
  •  Stijfheid in onderrug, lies en/of heup

Tips voor een gezonde psoas

Om de gezondheid van je psoas te behouden en te verbeteren, zijn hier enkele waardevolle tips:

  • Strek dagelijks: Neem de tijd om je lichaam te stretchen, vooral je heupen en onderrug. Dit helpt de psoas te ontspannen.
  • Zorg voor beweging: Vermijd langdurig zitten, want dit kan de psoas verkorten en verzwakken. Sta regelmatig op, loop rond en beweeg je lichaam.
  • Luister naar je lichaam: Als je oefeningen doet om de psoas te versterken, luister dan naar je lichaam. Forceer geen houdingen en vermijd overmatige spanning.
  • Diepe ademhaling: Diepe ademhalingstechnieken kunnen helpen bij het ontspannen van de psoas en het verminderen van spanning in de spier.
  • Regelmatige YIN yoga-beoefening: Voeg regelmatig YIN toe aan je routine om je psoas te versterken en te flexibiliseren. YIN biedt een holistische aanpak om de psoas te ondersteunen en te verbeteren.

Yinnen en je psoas

De psoas is een spier die vaak wordt onderschat, maar een essentiële rol speelt in het behouden van een gezonde kern en lichaamshouding. Door aandacht te besteden aan je psoas en regelmatig te YINNEN, kun je de kracht en flexibiliteit van deze spier bevorderen, wat leidt tot een gezonder en evenwichtiger lichaam.

Daarom. Neem ik in mijn YIN trainingen de psoas spier vaak mee. Want de doorbloeding van het fascia rondom deze spier is fysiek gezien enorm van belang. Daarnaast kan ‘vastgezet’ energetische ballast jouw psoas blokkeren. YIN kan hierin wezenlijk van belang zijn.

Yin en Psoas

Een paar houdingen

Yin yoga houdingen die ruimte geven aan de psoas zijn gericht op de voorkant van de heupen: met als doel om daar de milde rek te voelen en zo de psoas een stukje te verlengen. Een hele mooie houding daarvoor is bijvoorbeeld de (Half) Saddle of de Cat pulling it’s tail: beide houdingen die de focus hebben op de rek op de voorzijde van het bovenbeen en heup. Ook de Dragon of Swan zijn houdingen die ruimte maken in de psoas: hierbij wordt de psoas-spier van het been dat naar achter ligt gerekt. Je maakt de houding milder voor de psoas door het bovenlichaam naar voren te bewegen, richting de grond.

Een hele fijn houding die ook goed werkt om de psoas te verzachten is de Open Bridge. Kom daarvoor op je rug liggen en zet je voeten in de mat achter je billen. Breng je heupen omhoog en plaats een yoga-blok of bolster onder het niet-beweegbare gedeelte van je onderrug – bij het heiligbeen. Zorg dat de druk op je onderrug mild is – als het te intens is, gebruik dan een opgerold deken. Als de ruimte er is, kun je je voeten verder weg plaatsen of je benen helemaal lang maken om de houding intenser te maken. De Open Bridge geeft een zachte druk op de onderrug, waar de psoas verbonden is en tegelijkertijd geeft de houding rek aan de voorkant van de heupen. Ideaal dus voor de psoas! Je kunt hier gerust langer in blijven liggen, zolang het goed voelt voor jou. Een heerlijke oefening om je dag mee af te sluiten en je psoas spier uit te nodigen om los te laten: “er is nu geen reden voor actie, je mag volledig verzachten”.

Kortom: schenk je psoas spier dé aandacht die het nodig heeft!

Liefs, Karin