Fenegriek
Fenegriek.
Jaren geleden.
Bracht mijn orthomoleculair therapeut.
Mij dit specerij onder de aandacht.
Sindsdien altijd onderdeel van mijn kruidenpotjes.
Fenegriek (Trigonella Foenum Graecum). Je kunt dit ook zaaien in je tuin. Ga ik zeker komend seizoen eens doen. Je neemt dan wat zaden van deze vlinderbloemige plant en plant ze op een warm plekje in je tuin. Ze schijnen prachtig om te zien en ruiken ook zalig! Kan niet wachten. Ik ga ze planten!
Persoonlijk vind ik het erg smaakvol en een zalige aanvulling aan mijn warme ontbijtjes, baksels, stoofpotjes of curry’s. Ik ben dit ooit gaan gebruiken in verband het zoeken naar harmonie in mijn ‘flubberende’ hormoonspiegels. En daarna heb ik tot op de dag van vandaag nog steeds deze specerij in een potje op mijn kruidenrekjes staan.
De fenergiekzaadjes hebben een kruidige, warme, kerrie-achtige geur. Het wordt veel gebuikt in Indische curry mengsels, currypasta’s en chutney’s.
Traditioneel gebruik
Waar komt het gebruik van Fenegriek vandaan? De zaden werden enerzijds gebruikt om aan te sterken bij zowel mensen als dieren die ziek waren geweest. Ook werden de geroosterde zaden als koffiesurrogaat gebruikt. De gekookte zaden werden tot een papje gekookt en ingezet bij slecht helende wonden, abcessen of open benen. Ook bij maagzweren overigens. Tevens werd het ingezet als gorgelmiddel bij ontstekingen in de mond door bijvoorbeeld aften of amandelontsteking. En het had de reputatie een afrodisiacum te zijn. Oftewel, lustopwekkend!
Vandaag de dag
De zaden van fenegriek bevatten een aantal interessante slijmstoffen. Vooral de galactomannaan (een combinatie van de essentiële suikers galactose, mannose en een beetje xylose) Maar ook de fyto-oestrogenen erin zijn vrij goed onderzocht.
Gezondheidseffect van deze stoffen (met name galactomannaan) in fenegriek.
- Cholesterol verlagend/ Triglyceriden verlagend. Fenegriek remt de opname van cholesterol vanuit de darm. Bovendien stimuleert het de aanmaak van galzuren zodat cholesterol vanuit de lever kan worden afgevoerd richting toiletpot. Zo draagt het bij aan verlaging van totaalcholesterol, LDL en triglyceriden.
- Bloedsuikerspiegel verlagend: het verlaagt de zogenaamde glucose piek na een maaltijd met snelle koolhydraten. Mogelijk heeft het ook een langetermijneffect op de bloedsuikerregulatie om de gevolgen van snelle koolhydraten te beperken. Daardoor zou het mogelijk ingezet kunnen worden bij pre-diabetes en insuline resistentie maar de onderzoeken zijn nog lang niet eenduidig in hun oordeel hierover. Al met al heeft het specerij de eigenschappen die zeer preventief kunnen zijn voor mensen met pre-diabetes of metabool syndroom.
- Het verzacht de maag- en darmslijmvliezen. Mogelijk ondersteunt het ook bij te veel maagzuur oprispingen na de maaltijd. Dit komt wel uit een onderzoek over fenegriekvezels, die een half uur voor de maaltijd werden ingenomen.
- Door het zwellen van de zaden en de slijmstoffen die zo ontstaan bevordert het ook het verzadigingsgevoel. Daarom wordt het ook toegepast bij een overmatige eetlust.
- Mogelijk vertraagt het de progressie van de ziekte van Parkinson (in combinatie met L-dopa medicatie): dit omdat het de dopamine producerende neuronen beschermt.
- Voorkomen van galstenen. Vooral als fenegriek in combinatie met ui wordt genuttigd.
Gezondheidseffect van de fyto-oestrogeen in fenegriek
Fyto-oestrogenen, ofwel plantaardige oestrogenen, komen in zeker 300 plantaardige (onbespoten) voedingsmiddelen voor. Ze dragen bij aan een evenwichtige hormoonbalans bij zowel man als vrouw. Door de toename van oestrogene stoffen (xeno-oestrogenen) uit onze omgevingsfactoren, met name ons milieu, lijkt het voor iedereen belangrijk om fyto-oestrogenen op te nemen in het voedingspatroon.
Fyto-oestrogenen werken:
- Tegen overgangsklachten. Hoewel het een klein onderzoek betreft lijkt het zowel de emotionele als fysieke overgangsklachten binnen korte termijn te kunnen verminderen.
- Libido verhogend. (Onderzocht bij gezonde menstruerende vrouwen) Dit omdat fenegriek zowel vrij testosteron als oestradiol verhoogt.
- Testosteron verhogend. Om deze reden wordt fenegriek ook genoemd als kruid voor mannen met een te laag testosteron (vaak door overgewicht, ziekte of medicijngebruik). Het zou zowel de seksuele functies als het libido verhogen.
Hoe te gebruiken?
- Als thee (erg lekker vind ik, heeft een beetje een bouillon achtige smaak).
- Als hele zaden in een curry die je op het laatste moment toevoegt (week ze ruim van tevoren, je zou je gebit erop kapot bijten anders).
- Als gemalen poeder (ik bestel ze bij puurmieke.nl of het Blauwe Huis kruiden).
- Als kiem (laat de zaden minstens 12 uur weken en doe ze dan in een kiembakje).
- In stoofpotjes, in baksels – overal waar je deze smaak wilt opvoeren.
Kortom
Fenegriekthee (gezet van de zaden) verlicht spijsverteringsproblemen, menstruatiepijn, is koortsverlagend en is een opwekkend tonicum. Het is als kompres te gebruiken bij huidinfecties. Het zaad bevat vitamines, ijzer en mineralen.
De voedingsvezels uit fenegriekzaden zorgen ervoor dat brandend maagzuur minder vaak en minder hevig voorkomt. Fenegriek bleek zelfs net zo goed te werken als de gangbare maagzuurremmer ranitidine, zonder de mogelijke bijwerkingen.
Ik zeg. Koop eens wat Fenegriek en ga er mee aan de slag in je keuken. Voor je eigen gezondheid en energielevel! Klik hier voor een heerlijk soeprecept met dit kruid.
Bronnen: Rineke Dijkinga, Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2011, nr. 3.