Golden Winter Bowl
Voor deze Decembermaand een gerecht wat je lichaam zachtjes verwarmt zonder die welbekende “after-dinner-coma”.
Een recept dat voelt als een kleine innerlijke knuffel: snel, voedend en lekker winterproof. Golden Winter Bowl. Een dampende kom vol troost en glans, alsof je een zonnestraal hebt gevangen in een lepel. Hahaha, lekker poëtisch. Maar ik hou er van. Geniet van het maken van dit recept.
Ingrediënten (2 porties)
- 1 kop quinoa, goed gespoeld
- 2 koppen water of groentebouillon
- 1 kleine zoete aardappel, in blokjes
- 1 blikje kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
- Handvol boerenkool of spinazie
- 1 tl kurkuma
- 1 tl geraspte gember
- 1 tl honing (liefst rauwe en lokaal) of ahornsiroop
- 1 el tahin
- Sap van 1 mandarijn (december magic!)
- Snuf zwarte peper
- Olijfolie, liefst goed bio uit een donker glas of blik. Niet uit plastic, bijvoorkeur.
Zo maak je het:
- Laat de quinoa rustig pruttelen in water of bouillon tot hij zacht openspringt.
- Rooster de zoete-aardappelblokjes met een beetje olie en peper in de oven (200 °C, ongeveer 20 minuten) tot ze goudblosjes krijgen.
- Bak de kikkererwten kort in de pan met kurkuma en gember. Ze worden dan kleine, kruidige zonnekorrels.
- Roer in een kommetje tahin, mandarijnsap, honing en een drup warm water tot een romige dressing.
- Meng de warme quinoa met de boerenkool zodat deze net een beetje inzakt.
- Schep alles in een kom: quinoa, zoete aardappel, kikkererwten. Laat de dressing als een zachte winterregen erover vallen.
Waarom deze bowl perfect is voor december
Quinoa en kikkererwten geven een diepe, stabiele energie. Kurkuma en gember brengen lichtheid en innerlijke warmte en zijn ontstekingsremmend. Je wilt tenslotte geen virusje dat binnensluipt. De mandarijn voegt een sprankel feestelijkheid toe, alsof je lichaam even een kerstlampje aansteekt. Mandarijn en zeker haar schillen zijn binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde ene krachtig medicijn. TIP: gebruik je mandarijn schillen (bij voorkeur bio mandarijnen en dan nog steeds goed boenen ajb.) zet ze op het vuur in een laagje water en laat ze een poosje trekken. Drink het als thee. Goed om de lever te reinigen, slijmvorming tegen te gaan (weg verkoudheidje!).
Liefsss,
Karin