Bouillonpoeder
Bouillonpoeder. Maak het alsjeblieft zelf. Alle supermarkt bouillonblokjes bevatten zoveel stoffen die zo niet goed voor lichaam en geest zijn. Bouillonblokjes zijn een makkelijke manier om extra smaak te geven aan soep, sauzen en stoofpotjes. Ik ben niet blij met die bouillonblokjes uit de winkel: te zout en te veel onnodige ingrediënten. Met groentes uit eigen tuin, je biowinkel, stalletje of groente uit de supermarkt kun je ook bouillonpoeder maken. Groot voordeel: je weet precies wat erin zit. Zorg dat je een pot zelf thuis hebt staan. Als je je soep maakt en gebruikt je eigen bouillonpoeder ontstaat er een trots gevoel! Hieronder een recept.
Op zich maakt het niet zoveel uit welke kruiden je er precies in verwerkt. Maar in principe is alles wat jij lekker vindt, toe te voegen. Dus ook de maggiplant (lavas)! Wel moet je daarvan maar weinig gebruiken, omdat het een sterke smaak heeft die kan overheersen. Je kunt bakjes uit de supermarkt halen of de kruiden uit je eigen tuin halen. Hieronder is gewerkt met bakjes uit de supermarkt en pakjes soepgroente.

Benodigdheden
- 1 bol knoflook
- 2 uien
- 1 bakje verse tijm
- 1 bakje verse bieslook
- 1 zakje verse selderij
- 1 bakje verse peterselie
- 2 eetlepels (keuken/Himalaya)zout
- 1-2 eetlepels fijngestampte peperkorrels of gemalen peper
- 1 eetlepel fijngestampte pimentkorrels of pimentpoeder
- 4 pakjes soepgroente (250 gram per pak)


Aan de slag
- Verwarm de oven voor op 100 graden.
- Snij de ui en knoflook (hoeft niet heel klein).
- Pureer ui, knoflook, peper, piment, zout en verse kruiden half in de keukenmachine of met de staafmixer.
- Voeg daarna de soepgroente toe en maal tot het een natte pasta wordt.
- Smeer, als het geheel goed gepureerd is, de groentepasta uit over stuk bakpapier op een bakplaat.
- Schuif de plaat voor een uur in de oven. Zet na dat uur de ovendeur op een kiertje (doe er
bijvoorbeeld een pollepel tussen) en laat de groente daarna nog drie tot zes uur (afhankelijk van wanneer de pasta droog is) in de oven zitten. - Schep in die uren de groenten regelmatig om tot ze droog zijn.
- Maal ze in een keukenmachine of blender fijn tot je alleen nog poeder overhoudt.
- Stop poeder in een pot en voeg toe aan gerechten naar smaak. Het bouillonpoeder is ongeveer een jaar houdbaar.
Geniet van dit maakproces. En wees trots op jezelf dat je kiest voor puur-en-goed-voor-je-lijf!
Karin
Bron: www.thisgirlcancook.nl