Rozemarijn
Ik mocht wat takken Rozemarijn snoeien in mijn tuin. En met het in de tuinkas aan een haakje hangen van deze takken om ze te drogen bedacht ik me dat ik jou deze info wilde aanreiken. Rozemarijn is een heerlijke plant in de tuin. Blijft groen in de winter. En daarnaast heeft Rozemarijn fantastische eigenschappen voor je lichaam en geest.
Wist je dat Rozemarijn een bron is van antioxidanten? Het werkt o.a. gunstig op je spijsvertering en luchtwegen.Lees hier verder waarom rozemarijn een waardevolle toevoeging is op je dagelijkse voedingspatroon en ontdek óók waarom je geen buitensporige hoeveelheden rozemarijn moet nuttigen.
De Latijnse naam Rosmarinus betekent ‘dauw der zee’. Waarschijnlijk kreeg deze kleine plant zijn naam doordat het kruid vooral in de kustgebieden van de Mediterrane voorkwam én omdat er een grijsgroene waas over de blaadjes ligt.
Wat is Rozemarijn?
Rozemarijn is een kleine struik met blaadjes zo smal als naaldjes. Het is één van de meest gebruikte kruiden bij lams- en rundvleesgerechten. Rozemarijn tilt de smaakbeleving naar een hoger plan met zijn heerlijke aroma en lekkere kruidensmaak. Alleen daarom al mag het niet in je keuken ontbreken.
Rozemarijn is een redelijk winterhard kruid dat in het voorjaar blauwe of witte bloemen heeft. Rozemarijn behoort tot de lipbloemenfamilie, net als dovennetel of salie.
Rozemarijn blijft ook in de winter groen. Om deze reden kun je de blaadjes het hele jaar door gebruiken. Bij een goede verzorging kan de plant 50 cm hoog worden. Het heerlijke aroma komt vrij als je de blaadjes kneust. Je kunt de takjes ook in een papieren theezakje stoppen en mee laten trekken in je gerecht.
Vitamines en mineralen in Rozemarijn
Rozemarijn heeft in zich de volgende vitamines en mineralen: A, C, B1, B2, B3, B6, Foliumzuur, Calcium, IJzer, Magnesium, Fosfor, Kalium, Natrium, Zink, Koper, Mangaan, Selenium. Heel wat dus!
De 9 voordelen van Rozemarijn
De 9 voordelen van rozemarijn
Het gebruik van rozemarijn heeft diverse voordelen. Ik neem je mee.
1. Verbetert de bloedcirculatie
Rozemarijn zorgt ervoor dat je een betere bloedcirculatie krijgt. Heb je last van een lage bloeddruk en de daarmee vaak gepaard gaande koude handen en voeten? Rozemarijn helpt je om je bloedsomloop te bevorderen. In oude kruidenboeken lees je al over deze gunstige werking van rozemarijn.
2. Goed voor de lever en nieren
Door een overbelaste gal of lever kun je hoofdpijn krijgen. Heb je vaak hoofdpijn, probeer dan of rozemarijn je helpt om je lichaam te ontdoen van gifstoffen die de hoofdpijn veroorzaken. Onderzoek op proefdieren toont aan dat het gebruik van rozemarijn na een maand positieve veranderingen laat zien op lever- en nierweefsel.
3. Verbetert je spijsvertering
Rozemarijn stond in de middeleeuwen al bekend als een kruid dat de spijsvertering bevordert en werd daarom ook veel gebruikt bij de bereiding van gerechten. Het vet in je maaltijd wordt beter verteerd wanneer deze maaltijd is gekruid met rozemarijn. Heb je last van maagkrampen, darmkrampen of winderigheid? Het toevoegen van rozemarijn aan je gerechten zorgt voor vermindering of het wegblijven van je klachten.
4. Gunstige invloed op het metabool syndroom
We eten vaak te snel, te zoet en te vet. Daarbij vergeten we om dagelijks voldoende te bewegen. Gevolg: er ontstaat overgewicht. Dit gaat vaak gepaard met een hoge bloeddruk, slechte cholesterolwaardes en een verstoorde bloedsuikerspiegel. Deze verschijnselen samen worden het metabool syndroom genoemd.
Rozemarijn is een rijke bron van stoffen die een gunstige invloed hebben op het metabool syndroom, blijkt uit laboratorium onderzoek.
5. Goed voor je humeur
Over rozemarijn werd vroeger gezegd: “Dat is het kruid dat het hart troost en vrolijk maakt.” Eén kopje rozemarijnthee per dag zou invloed kunnen hebben op je stemming. En het blijkt nog waar te zijn ook!
Onderzoekers stelden muizen bloot aan een aantal stressfactoren. Onder die gestreste omstandigheden kregen ze iedere dag rozemarijnthee toegediend, wat een gunstige invloed bleek te hebben op hun stressniveau.
6. Beter geheugen
Op proefdieren werd aangetoond dat rozemarijn een gunstige invloed heeft op het langetermijngeheugen. De stoffen in rozemarijn blijken de afbraak van acetylcholine, een chemische stof in de hersencellen die verantwoordelijk is voor het geheugen, te voorkomen.
7. Tegen vermoeidheid
Een kopje rozemarijnthee doet wonderen bij vermoeidheid. De heerlijk geur van dit kruid maakt je vrolijk en licht. Daarbij zou rozemarijn ook nog eens de creativiteit bevorderen. Het is de moeite van het proberen waard als je even geen inspiratie hebt!
8. Verlicht luchtwegproblemen
De etherische oliën in rozemarijn geven verlichting bij luchtwegproblemen en vastzittend slijm.
9. Rozemarijn houdt insecten op afstand
Plant rondom het eetgedeelte in je tuin eens een paar rozemarijnstruiken, dan heb je minder last van insecten tijdens het eten.
Hoe gebruik je het?
Je kunt rozemarijn vers of gedroogd kopen in de supermarkt of natuurwinkel. Rozemarijnolie of -lotion is geschikt om te gebruiken bij een massage of in bad. En je kunt het natuurlijk in je eigen tuin planten en oogsten.
Contra-indicaties van Rozemarijn
Rozemarijn mag niet in grote hoeveelheden worden gebruikt tijdens zwangerschap of menstruatie, of bij een hoge bloeddruk. Je kunt natuurlijk wel een normale hoeveelheid gedroogde of verse rozemarijn gebruiken om je gerechten te bereiden.
Conclusie
Na het lezen van dit artikel zou je denken dat rozemarijn een wondermiddel is tegen allerlei ziekten en kwaaltjes. Dat is het natuurlijk niet. Het kan in combinatie met een gezond voedings- en leefpatroon voor een gezond en energiek lichaam zorgen. Te allen tijde als je klachten ervaart, contacteer een professional. Dit kruid is geen medicijn. En ik ben geen arts. Maar met matig gebruik en rozemarijn toevoegen aan je eetpatroon benut je wel de voordelen van dit kruid. En de natuur én goede voeding is nog steeds het beste medicijn wat je jezelf kunt geven.
Bronnen:
[1] https://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/206/2 Geraadpleegd op 4 juli 2017
[2] Effects of rosmarinic acid on liver and kidney antioxidant enzymes, lipid peroxidation and tissue ultrastructure in aging mice. Y.Zhang, X Chen, L. Yang, Y Zu, Q 2015 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25635678 Geraadpleegd op 25 juni 2016
[3] Rosemary (Rosmarinus officinalis) as a potential therapeutic plant in metabolic syndrome, FV Hassani, K Shirani, H Hosseinzadeh 2016 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27178264 Geraadpleegd op 25 juni 2016
[4] Rosemary tea consumption results to anxiolytic- and anti-depressant-like behavior of adult male mice and inhibits all cerebral area and liver cholinesterase activity; phytochemical investigation and in silico studies. Ferlemi AV1, Katsikoudi A1, Kontogianni VG2, Kellici TF3, Iatrou G4, Lamari FN5,
[5] Rosmarinus officinalis L. leaf extract improves memory impairment and affects acetylcholinesterase and butyrylcholinesterase activities in rat brain. Ozarowski M, Mikolajczak M, Bogacz A. 2013