Courgette ovenschotel
Augustus! De mensen die een eigen moestuin hebben die weten het wel. De courgettes vliegen je om de oren. Ook ik heb al de nodige courgettes geoogst en weggegeven. Een waardevolle groente. Boordevol vitamines, mineralen. Voedend. En overal in te verwerken. Op zuur zetten, in een ovenschotel, rauw in je salade. Dus deze maand, je raadt het al een, Courgette recept.

Benodigdheden
- 4 à 5 courgettes
- olijfolie
- zout, versgemalen peper
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 blikjes gepelde tomaten in blokjes + half blikje water
- of natuurlijk verse tomaten uit je eigen tuin (of (bio) supermarkt).
- bosje basilicum
- 2 bollen mozzarella, in plakjes gesneden
- klein handjevol geraspte oude kaas

Hoe?
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de courgettes in de lengte in plakken. Leg ze op een met olie ingevette bakplaat, smeer ze in met olijfolie en strooi er wat zout over. Bak ze in de oven tot ze een beetje zacht en goudbruin zijn (of bak ze in een grillpan aan weerszijden). Laat ze wat afkoelen.
- Maak ondertussen de saus. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verwarm in een pan een scheut olijfolie en fruit de ui met een snuf zout op een laag vuur zacht. Voeg de knoflook toe en fruit even mee. Voeg daarna de blikjes gepelde tomaten toe en een half blikje water. Breng aan de kook en laat een kwartiertje sudderen. Breng op smaak met zout en versgemalen peper en zet het vuur uit.
- Vet een ovenschaal (circa 35 bij 25 centimeter) in met olijfolie. Begin nu met opbouwen. Schep een laagje tomatensaus in de ovenschaal, bedek die met een laag gebakken courgettes, verdeel daar wat plakjes mozzarella over en wat blaadjes basilicum. Herhaal deze lagen tot de ingrediënten op zijn. Eindig met een laag courgettes waar u wat mozzarella op legt. Bestrooi met de geraspte kaas en bak in ongeveer dertig minuten goudbruin in de oven. Bestrooi voor het serveren met blaadjes basilicum.
Simpel. Eenvoudig. Snel. Lekker. Voedend. Voor de niet-vegetariërs is het toevoegen van rulgebakken gehakt met ui en knoflook en kruiden naar keuzen ook altijd een optie.
Geniet van het maken. Genieten van het jezelf optimaal voeden.
Karin