Boekenclub | 100% Gifvrij – Slank & Gezond door een natuurlijke leefstijl.
Deze maand neem ik je mee naar het boek wat al wat langer in mijn boekenkast staat. Niet te verstoffen. Zo nu en dan pak ik het zeker weer eens bij. Het gaat om het boek van Julia Kang, 100% gifvrij – Slank & Gezond door een natuurlijke leefstijl.
Degene die mij kennen weten dat ik een haatliefdeverhouding heb c.q. heb gehad met eten. Volledig vrij hiervan ben ik (nog) niet. En geen idee of het me ooit gaat verlaten. Inmiddels heb ik al wel een liefdevollere relatie met mijn vollere lichaam en de disbalansen die er nog altijd wel zijn. Eten zie ik als voeding voor lijf en ziel. En, hoe puurder hoe dichter ik bij mezelf kom. Kortom, ik ben gegroeid in wie ik ben en hoe ik mezelf zie én, heel belangrijk, voed. Zowel letterlijk als figuurlijk. Dit boek heeft hieraan zeker een steentje bijgedragen. De eerste druk van dit boek dateert uit 2011 en vanaf die tijd zo ongeveer is het onderdeel van mijn boekenkast.
Ik neem je mee, vanuit hoe ik dit boek beleefd heb, waarin afvallen zonder minder te eten centraal staat en hoe “gif” hierin een aandeel opeist.
100 % gifvrij is een vlot geschreven, en daardoor makkelijk te lezen, boek over voeding en gezondheid. Julia is jarenlang op zoek geweest naar de meest gezonde manier om gewicht te verliezen en vervolgens ook op gewicht te blijven. Tijdens haar zoektocht concludeerde Julia dat gezonde voeding vooral puur moet zijn. Vrij van chemicaliën en andere rotzooi. Dan kom je al gauw uit op biologische voeding, zonder E-nummers. Maar volgens Julia blijft het hier niet bij. Zo is ze geen voorstander van light producten of het koken uit pakjes. De producten moeten zo ‘echt’ mogelijk zijn.
Natuurlijk, biologisch eten is duurder. Maar Julia legt in het boek uit hoe je toch geld kan besparen door heel bewust boodschappen te doen (en alles op te gebruiken, in tegenstelling tot wat we allemaal in de aanbieding kopen en misschien niet altijd opmaken) en bijvoorbeeld groente en fruit in het seizoen te kopen. Ook kan je je afvragen wat je belangrijker vindt: heel veel spullen of kleding hebben, of meer geld uitgeven aan je boodschappen en gezond, gifvrij en slank leven? Ik weet het wel!
Geef het goede voorbeeld
Julia vertelt over hoe ze haar dochtertje opvoedt. Haar kind krijgt alleen biologische voeding en eet als tussendoortjes geen snoepjes of chips, maar (gedroogd) fruit. Ook laat ze haar geen frisdrank of yoki drinken, maar heeft ze haar dochtertje geleerd water en thee te drinken. Geen onnodige suikers en gifstoffen. Julia’s dochtertje is kerngezond en slank, iets wat je helaas van steeds minder kinderen kan zeggen tegenwoordig. Jonge kinderen lijden steeds vaker aan eetverslavingen en krijgen al jong te maken met allerlei lichamelijke ongemakken. Ouders zouden het goede voorbeeld moeten geven en gifvrij eten zou dan wel eens een mooi begin kunnen zijn!
Gifvrij leven gaat verder dan onbespoten appels eten
Het boek gaat niet alleen maar over voeding. Julia heeft het ook over lichaamsverzorging en cosmetica. Ze is een groot fan van kokosolie. Wij hebben standaard twee potten kokosolie in huis; 1 om mee te koken, 1 om als creme te gebruiken. Pure kokosolie is zuiverend en heel goed voor je huid. Het is een natuurlijk vet en er is verder niks aan toegevoegd door een fabrikant. Kortom: je kan het zonder zorgen op je gezicht smeren. Een regel die je zou kunnen hanteren bij cosmetica is; “zou je het zonder zorgen opeten? dan kan je het ook op je lichaam smeren!” Bij kokosolie is dat dus zeker het geval. Overigens, het is ook nog eens heel goedkoop. Een flinke pot kost bij de biowinkel zo’n acht euro. Dat is veel goedkoper dan bijvoorbeeld een potje dagcreme van een eco-merk.
Anders dan in andere boeken over voeding en gezondheid, komen ook zaken als luchtverfrissers, wasmiddelen en schoonmaakmiddelen aan bod. Alle producten waar wij mee in aanraking komen, en die schadelijk voor ons kunnen zijn, worden belicht. Een gifvrij leven gaat dus verder dan alleen onbespoten appels en natuurlijke shampoos kopen. Erg verhelderend hoe Julia in het boek ook op deze producten ingaat.
Achterin het boek vind je enkele menu’s en recepten. Bruikbare recepten. Soms verrassend anders. Maar voor wie al eventjes op het pad van natuurlijke voeding wandelt, treft er geen grote verrassingen. Klik hier voor haar recept van groentenpannenkoeken.
Conclusie
Ik vind 100 % Gifvrij een prettig om te lezen boek, met veel bruikbare tips. Het taalgebruik is zeer begrijpelijk, ook als je niet zoveel over voeding weet. Ben jij opzoek naar een manier om je lekkerder in je vel te voelen, of misschien gewicht te verliezen? Dan is dit boek zeker een tip voor je!
Wel vermeld ik er nog bij. Focus niet op gewichtsreductie. Maar richt je vizier op gezond(er) oud(er) worden. Je hebt een gewicht en bent dat niet. Natuurlijk mag je waken voor een te zwaar gewicht wat ten koste gaat van je gezondheid op de langere termijn. Maar als ervaringsdeskundige weet ik ook dat achter overgewicht nog meer zit dan alleen een paar kilo’s aan vet. De weg ernaartoe is vele malen belangrijker en zorgt ervoor dat naast gewichtsreductie, strakker in het lijf komen te zitten er ook een zuivering plaatsvindt in je fysieke, mentale en energetische systeem. Maar hoe dan ook. Dit boek kan aan dit alles zeker een steentje bijdragen.
Veel leesplezier!
Karin