Boekenclub | De Bron, bepaal je levenspad door te veranderen hoe je denkt.

Deze maand neem ik je mee naar het boek wat al wat langer in mijn boekenkast staat. Ik heb mogen ontdoen van stof. Maar was weer verrast over hetgeen het mij en jou brengt. Het is het boek De Bron, bepaal je levenspad door te veranderen hoe je denkt – van auteur Dr. Tara Swart.

Boekenclub 4000 weken

Zelfhulpboeken als The Secret geven je het gevoel dat je je lot zelf kunt sturen en bepalen door de ‘wet van aantrekking’. Als je het zweverig, het mystieke van dit wegneemt, blijft er een belangrijke waarheid achter, ondersteund door de neurowetenschap. Dr. Tara Swart is neurowetenschapper en is ervan overtuigd dat wij de werking van onze hersenen kunnen veranderen en zo dus ook onze levens. Ze bundelt bevindingen en ervaringen uit het leven om zo je brein te ontrafelen.

Het is een fijn vlot geschreven boek en bij mijn research naar de schrijfster ontdekte ik een interview aan het magazine Happinez. Hierin verwoord ze prachtig haar boek. Ik heb dit artikel met mijn bevindingen samengevoegd tot het volgende.

Je eigen pad omzetten tot materie om door te geven

Ik vind het altijd enorm inspirerend als personen hun eigen pad omzetten tot materie om door te geven. Door energie over te dragen en zo de wereld mooier te maken. Iets wat ikzelf, zoveel mogelijk, probeer uit te dragen en doe. De auteur van dit boek dus ook.

Dr. Tara Swart kwam rond haar dertigste in een diep dal. Ze is gaan nadenken over wat ze echt wil in het leven. Ze heeft zich los moeten maken van de traditionele ideeën en verwachtingen van haar Indische familie. Swart heeft haar baan als neurowetenschapper opgezegd en is voor zichzelf begonnen als coach. Over dit proces vertelt ze onder andere in De bron.

Waar de wetenschap de oosterse filosofie ontmoet

De bron gaat over het geheim van het meester worden over je brein. Dit heeft Swart geleerd door jarenlange ervaring en haar werk als neurowetenschapper. Ze combineert oosterse filosofie met cognitieve wetenschap. Dat is een methode die mij aanspreekt. De bron helpt je je automatische piloot uit te schakelen en te komen bij wat je echt wil. Ze gaat in op de wetenschap en spiritualiteit, hoe je brein functioneert en hoe het te kneden is oftewel je je neurale routes kunt her programmeren.

Maar thema’s als lichamelijkheid (ken je jezelf?), je intuïtie (buikgevoel) en je motivatie worden goed onder je aandacht gebracht.

Je bent meester van je eigen bron, je brein. Dit wordt in vier stappen uitgelegd. Wat zo fijn is dat ze ook oefeningen heeft opgenomen in het boek om uit te voeren. Daarnaast praktijkverhalen van mensen die ze gecoacht heeft. De vier stappen gebaseerd op cognitieve wetenschap zijn:

  1. Bewustzijn vergroten
  2. Verandering visualiseren
  3. Je aandacht focussen
  4. Actie ondernemen door middel van bewuste oefening.

Conclusie

Het is een totaalaanpak voor veranderen. Niet dat dit 1-2-3 zo gedaan is als je dit boek hebt gelezen. Maar het geeft zeker inzichten tot verandering. En zoals bij veel: ‘alles wat je aandacht geeft groeit’. Ik vind het de moeite waard om dit boek in deze boekenclub de aandacht te geven. Het blijft zeker nog in mijn boekenkast staan om te zijner tijd het nogmaals te lezen.

Klik hier voor het interview wat Dr. Tara Swart gaf in 2019 voor het tijdschrijft Happinez.

Veel leesplezier!

Karin