De Poepdokter, gezond van mond tot kont

Deze maand staat centraal “De Poepdokter, gezond van mond tot kont” van auteur Nienke Tode-Gottenbos. De poepdokter is een duidelijk, informatief boek waarin op humoristische wijze wordt uitgelegd hoe je je darmbacteriën tevreden kunt houden. Door de luchtige manier waarop het geschreven is, wil je het boek het liefst in één keer uit lezen. Door het boek heen staan ook nog eens een aantal lekkere recepten.

Naast de inleiding bestaat het boek uit 7 hoofdstukken. In de inleiding wordt uitgelegd wat de hoeveelheid aan ontlasting zegt over je gezondheid. Dat is meer dan dat de meeste mensen vermoeden. Je kan dit zien als een graadmeter voor je gezondheid. Het kan een voorbode zijn van aandoeningen die anders nooit opgemerkt zouden worden.

Gezonde poep

Naar het toilet gaan voor een grote boodschap is een actie waarover meestal niet nagedacht wordt. Je spoelt door, wast je handen en hervat datgene waar je mee bezig was. Maar. Juist hierom is het handig om af en toe eens achterom te kijken in de toiletpot. In de inleiding word je aan de hand van de Bristol Chart meegenomen naar hoe je poep eruit hoort te zien en hoe jij kunt checken wat jij momenteel ziet. Je poep is een signaal van het lijf, hoe het met je gaat. Klik hier voor een overzicht om te checken.

Vertering van mond tot kont

In dit hoofdstuk wordt uitgelegd hoe het spijsverteringsstelsel werkt, welke klachten er kunnen ontstaan, wat de oorzaken zijn en hoe u de klachten kunt achterhalen. De spijsvertering begint al te werken op het moment dat we voedsel zien of ruiken. Eenmaal in de mond, gaat het voedsel naar de slokdarm, de maag, de dunne darm, de dikke darm en vervolgens door de endeldarm. Onverteerbare voedselresten verlaten het lichaam via de anus. De vertering kan misgaan als je niet goed kauwt, er te weinig maagzuur is, de alvleesklier onvoldoende spijsverteringsenzymen afgeeft, er te weinig gal geproduceerd wordt, de darmwand verhoogd doorlaatbaar is en zo zijn er nog meer oorzaken van verteringsissues.

Darmflora (micorbioom)

Uitleg over je darmflora, dat ook wel het microbioom wordt genoemd. Dit is het geheel van bacteriën, schimmels en parasieten dat in het menselijke lichaam leeft. In de dunne darm zitten maar heel weinig bacteriën, omdat die zich bezighoudt met de enzymatische voorvertering. In de dikke darm begint de bacteriële navertering. De darmflora in de dikke darm haalt zoveel mogelijk overgebleven voedingsstoffen uit de voedselbrij.

De samenstelling van de darmflora is bij iedereen anders. Deze is net zo uniek als een vingerafdruk. Baby’s krijgen de darmflora van hun moeder mee. Heeft deze geen goede darmflora dan heeft dit een negatieve invloed op de darmflora van de baby. Tevens is de manier waarop de baby geboren wordt en wat hij daarna te eten krijgt ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van zijn darmflora.

Wat de darmflora allemaal voor je doet

De darmflora heeft diverse functies. Het zorgt o.a. voor een goede spijsvertering, het opnemen van voedingsstoffen en het stimuleren van de darmbeweging en passage. Verder bepaalt de darmflora 70% van het immuunsysteem. Darmbacteriën communiceren met elkaar door middel van chemische signalen en komen in actie zodra er ziekteverwekkers het lichaam binnenkomen. Daarnaast produceert de darmflora 40% van de energie in het lichaam. Zijn er niet genoeg goede darmbacteriën dan is het dus ook niet zo vreemd dat iemand last heeft van vermoeidheid. De darmen worden heel vaak het tweede brein genoemd, omdat ze verbonden zijn met de hersenen c.q. het brein. Is de samenstelling van de darmflora niet goed dan heeft dit ook invloed op het geestelijk welzijn.

Gooi die rotzooi uit je eetpatroon

Juist omdat een goede darmflora zo ontzettend belangrijk is, is het handig om die tevreden te houden. Dat kan door: * Ongezonde voedingsmiddelen uit het dieet te schrappen en meer variatie aan te brengen waardoor je meer verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt * goede voeding in het dieet op te nemen * de leefstijl zodanig aan te passen dat deze de darmflora ondersteunt i.p.v. ondermijnt. Belangrijk is om voldoende rust te nemen, voldoende te bewegen en chronische stress aan te pakken.

Eten voor je darmflora

Wat moet je nu eten voor een gezonde darmflora? In ieder geval vezelrijk, dus veel groenten en fruit. Ik zeg altijd: “laat het je intentie zijn om dagelijks een kilo groente en fruit te eten. Voldoende variatie hierin is belangrijk. Er is namelijk geen enkele groente of fruitsoort die alle belangrijke vitaminen en mineralen bevat. Het is juist de variatie die groenten en fruit zo gezond maakt.

Ook gefermenteerde producten (probiotische voeding), zoals bijv. zuurkool, kefir, zure melk, kombucha, kimchi (gefermenteerde kool en groenten uit de Koreaanse keuken), yoghurt enz. zijn leveranciers van goede bacteriën. Verder is het belangrijk om voldoende water te drinken en gezonde vetten (omega-3) te gebruiken.

Eerste hulp bij darmproblemen

Soms zijn anders gaan eten en ondersteuning door middel van een goede probiotica niet voldoende. Daarbij komt dat hoe langer de klacht bestaat, hoe lastiger het wordt om er zelf achter te komen wat nou uiteindelijk de oorzaak is. Soms is het beter om daarvoor hulp in te schakelen van een erkend therapeut. Deze kan helpen zoeken en eventueel aanvullend onderzoek laten doen, zodat de behandeling een goede kans van slagen heeft.

Mijn conclusie

Een helder, praktisch, duidelijk en informatief boek, doorgoten met humor. Ik heb zelf Nienke een keer mogen ontmoeten. Zij is ook YIN docente. En haar humor ontdek je terug in haar boek. Door de luchtige manier van schrijven lees je het boek makkelijk snel uit.

In het boek kom je her en der ook fijne recepten tegen. Het zou overzichtelijker zijn geweest wanneer deze in een apart hoofdstuk aan het einde van het boek zouden zijn opgenomen. Maar het boek doorbladeren, tja hoe erg is dat!

Het boek is zeker een aanrader als jij dealt met darmklachten zoals bijvoorbeeld verstopping, dunne ontlasting of steeds een opgeblazen gevoel. Met de informatie en de tips die in het boek beschreven staan, kun je zelf al heel veel dingen veranderen om te zorgen voor verbetering. Zijn de klachten echter medisch of zeer ernstig dan is het beter om het over te laten aan een professional therapeut en een ontlastingsonderzoek uit te voeren.

Nienke Tode-Gottenbos heeft inmiddels al meerdere boeken op haar naam staan. De volledig herzien uitgave van de poepdokter is via bol.com voor € 27,99 verkrijgbaar. De poepdokter 2 – bakt ze bruin en een Juniorpoepdokter zijn er inmiddels ook.

Eén van de producten waar je darmen, voor sommigen, niet tegen bestand zijn is zuivel. Plantaardige melk uit de supermarkt is duur en zit meestal ook nog eens boordevol suikers of aanverwante zoetstoffen. Wist je dat je dit heel goed zelf kunt maken? Klik hier voor een recept.

Ik heb je weer een inkijkje gegeven in een waardevol boek.
Veel lees – poep – fun!