Recept: Nepmelk

Tips voordat je gaat starten!

Als je zelf notenmelk gaat maken zijn er een paar dingen waar je op moet letten, namelijk dat je de noten altijd 9-12 uur moet laten weken voor gebruik. Ook werkt het maken van notenmelk het beste als je kiest voor rauwe en ongezouten noten, in plaats van geroosterde of gekookte noten met een laagje zout eromheen. Als laatste is het belangrijk om verschillende combinaties te proberen! Gebruik niet alleen amandelen, maar probeer bijvoorbeeld een combinatie van hazelnoten, macadamia’s, walnoten of zelfs pecannoten. Het is jouw feestje!

pannenkoeken tuinerwten ricotta

Aan de slag: zelf amandelmelk maken

Dus, hoe pak je het maken van notenmelk aan met een slowjuicer of blender? Hieronder vind je een mini recept om je op weg te helpen.

Ingrediënten

  • 250 gram rauwe (ongepelde) amandelen
  • 1 liter water

Optioneel: maak je notenmelk eigen door toe te voegen wat je lekker vindt, zoals agavesiroop, vanille-extract, ahornsiroop, cacaobonen, geweekte dadels (zonder pit!) of kaneel.

Bereiding

  1. Begin met het weken van de noten, doe dit al de nacht van tevoren omdat de noten minimaal 9-12 uur moeten weken. Hierdoor worden de noten zacht genoeg om er melk van te maken.
  2. Was de noten goed voordat je ze gaat verwerken. Voeg de noten samen met het water beetje bij beetje door een slowjuicer die geschikt is voor notenmelk of blend de noten in een keukenmachine of blender en voeg water toe totdat het jouw gewenste consistentie bereikt. Hoe meer noten en hoe minder water, hoe romiger de melk wordt.
  3. Heb je een slowjuicer die geschikt is voor het maken van notenmelk? Sla deze stap over! Haal wanneer je een blender of keukenmachine gebruikt het mengsel door een kaasdoek en knijp uit totdat je alleen nog pulp en melk overhoudt. Gebruik de pulp de volgende dag in je ontbijt!
  4. Voeg tot slot iets extra’s toe om je melk op smaak te brengen. Wij kozen voor een ½ theelepel kaneel, ½ theelepel vanille-extract en een klein scheutje ahornsiroop.

Deze melk kan je prima 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Geniet ervan!

Veel maak- en eetplezier!
Karin