Broccomole & Volkoren pitachips

Ja, dit is precies wat je denkt dat het is: guacamole van broccoli. Grappig hè.
Wie wil kan dit recept zelfs met alleen broccoli maken; gebruik in dat geval 300 gram ervan. Maar half-om-half met avocado is het ook wel erg lekker, hoor. Behalve als borrelhap, geserveerd met volkoren pitachips doet deze mole het ook heel goed bij chili of andere bonenschotels. En de pitachips kun je uiteraard ook prima serveren bij andere sauzen en dips.

pannenkoeken tuinerwten ricotta

Benodigdheden & Ingrediënten voor de Broccomole

voor 4-6 personen

  • 150 g broccoli, in roosjes (schil de steel, snijd deze in staafjes en kook die ook mee)
  • 1 avocado, in stukken
  • 1 tomaat, ontveld
  • 1 sjalot (of halve kleine rode ui), gesnipperd
  •  ½ teentje knoflook, fijngesneden
  • 2 el korianderblaadjes
  • 1 jalapenopeper, fijngesneden
  • ¼ tl gemalen komijn
  • Sap van 1 of 2 limoenen

Benodigdheden & Ingrediënten voor de Pitachips

  • 2 à 3 volkoren pita’s
  • 2 à 3 el olijfolie

Overige benodigdheden

  • Blender, keukenmachine of staafmixer

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Zet de broccoliroosje en steeltjes op in een klein laagje water en kook ze, afgedekt, 10 minuten. Inderdaad dit is erg lang voor broccoli maar in dit geval gewenst!
  3. Snijd de pita’s elk in 8 punten. Snijd deze punten vervolgens overdwars/horizontaal, of hoe je dat ook zegt, in tweeën. Verdeel de driehoekjes, met het snijvlak naar boven, over een bakplaat en besprenkel met olijfolie. Bak ze 7 tot 10 minuten in de oven, tot ze mooi krokant en goudbruin zijn.
  4. Giet de broccoli af. Doe de broccoli, avocado, tomaat, sjalot of 1 ui, knoflook, jalapenopeper, koriander, komijn en het sap van 1 limoen in de mengkom van de keukenmachine of blender en pureer dit tot een gladde massa. Of doe alles in een hoge mengbeker en pureer met de staafmixer.
  5. Proef en maak de broccolimole zo nodig verder op smaak met limoensap en een snufje Keltisch zeezout. Serveer met de pitachips.

Tip

Liever geen gluten? Snijd kleine maistortilla’s in driehoekjes, besprenkel ze met olijfolie en bak ze op dezelfde manier krokant als de pitachips. Ze hebben iets kortere baktijd nodig, zo’n 5-7 minuten.

Veel maak- en eetplezier!
Karin