Gado Gado

Vegetarisch

Even een keertje wat anders dan anders. Soms kan het geen kwaad om vlees eens een dagje achterwege te houden. Persoonlijk ben ik geen voorstander van vlees volledig uit je voedingspatroon halen. Te voedzaam voor het lichaam. Koop echter dan wel je stukje vlees bij de boer of via een organisatie die goed vlees verkoopt. Vlees van biologisch gevoerde beesten en waarbij de ‘jonkies’ bij de moeders mogen blijven. Eenmaal dit vlees. Dan koop je zelden tot nooit meer vlees in de supermarkt! Maar hé, dat is mijn advies hè.

Geniet van het maken. En van het voeden van je lijf.

Libanees flatbread

Ingrediënten voor 4 personen

  • 150 gr goede (bio) basmatirijst
  • 4 eieren
  • 200 gr wortel, in reepjes
  • 200 gr spitskool, fijngesneden
  • 100 gr sperziebonen, gedopt en gehalveerd
  • 75 gr taugé
  • 2 el gebakken uitjes, ter garnering
  • 2 el ongezouten pinda’s, ter garnering
  • Roomboter of goede olie om in te bakken
  • Zout en peper

Ingrediënten voor de satésaus

  • 0,5 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 150 ml (plantaardige – kokos) melk
  • 2 el Cocunut Aminos (of evt. Ketjap)
  • 0,5 el sambal oelek
  • 2 el (bio) pindakaas
  • 2 el donkerbruine basterdsuiker

Aan de slag

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de eieren hard. Kook de sperziebonen in ruimwater voor zo’n 10 minuten. Giet ze daarna af.
  2. Verwarm voor de satésaus een scheutje olie of roomboter in een steelpannetje en fruit hierin de ui en knoflook aan. Voeg de overige ingrediënten toe, roer met een garde door en breng aan de kook. Zet dan het vuur laag en blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.
  3. Verwarm een koekenpan met olie of roomboter en bak hierin de spitskool in 5 minuten zacht. Voeg de taugé toe en bak deze nog 1 minuut mee.
  4. Verdeel de gekookte rijst over de borden en verdeel daarover de groenten. Pel de eieren, halveer ze en leg ze erbij.
  5. Garneer je Gado Gado met satésaus en bestrooi de borden met de gebakken uitjes en pinda’s.

TIP: je kunt de Gado Gado zowel koud als warm eten. Restje over? Deze doen prima dienst als lunch de volgende dag.

Veel maak en eetplezier! 

Liefs, Karin