Gemarineerde vijgen met kaasvulling
Een van origine recept uit de Italiaanse keuken begreep ik. Vaak gecombineerd met iets hartigs als prosciutto di Parma of wat zoutigs als pecorino, parmezaan of gorgonzola. Als je het zoeter wenst gebruik je bijv. ricotta als vulling. Een zoetzuur receptje.
Benodigdheden & Ingrediënten
voor 2 porties
- 6 vijgen
- 250 gr rode aalbesssen
- 1 el rodewijnazijn
- 250 ml rode wijn
- 2 tl arrowroot of 1 tl maïzena
- 1 el rauwe honing
- 100 gr kaas naar keuze
Bereiding
- Was de vijgen, verwijder de steeltjes en snijd in de bovenkant van de vrucht met een mes en ca. 2 cm diep kruis.
- Rits de aalbessen van de takjes, pureer ze en werk de puree door een zeef in een pannetje. Voeg de rodewijnazijn en 200 ml rode wijn toe en breng aan de kook.
- Maak de maïzena of arrrowroot aan met de rest van de rode wijn en giet dit in de hete vloeistof. Laat dit al roerend 1 minuut zachtjes koken.
- Roer de honing erdoor, doe de marinade in een schaal en laat hem 30 minuten afkoelen. Leg de vijgen in de marinade en laat ze afgedekt tenminste 4u of een nacht intrekken in de koelkast
- Haal de kaas en vijgen 1u voor het serveren uit de koelkast. Snij de kaas, afhankelijk van de soort in dunne plakken of verkruimel deze. Haal de vijgen uit de marinade en stop de kaas in het ingesneden kruis; maak zo nodig de opening nog iets wijder zodat het allemaal past.
Laat je verrassen door dit heerlijke recept.
Veel maak- en eetplezier!
Karin