Het Hout element in de energetische lente.

Volgens de 5 elementenleer vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde, waarmee ik vanuit mijn YIN visie mee werk, staat het Hout element centraal in de lente en dit element zorgt ervoor dat het leven groeit en vooruitgaat. De lente is een periode waarin nieuwe ideeën makkelijk ontstaan (ontkiemen). Als je in de winter hebt toegegeven aan de rust en verstilling die hier mocht ontstaan. Hout energie staat in relatie met ons vermogen tot zelfexpressie, het gehoor geven aan zielsverlangens en om je intuïtie je hierin te laten leiden. Een goede periode om te creëren en ideeën uit te werken dus.

 Alles mag met aandacht groeien in de lente. In deze fase wordt nieuw leven voor het eerst zichtbaar, maar is nog klein en kwetsbaar. Het is daarom belangrijk dat wat zich in deze periode vormt, je wel in een rustig tempo laat groeien. Alleen dan kan er een stevige worteling ontstaan voor de toekomst. Hout energie is krachtig en volhardend in het bereiken van gestelde doelen. Maar ongeduld hoort ook bij de energie van Hout. Daarom dien je deze energie wel goed onder controle te houden, dosering is belangrijk. Grote groeikracht komt later pas, bij aanvang van de zomer.

YIN XL herfst
Je energie doseren.

Omdat in de energetische lente veel actieve energie (Yang energie) aanwezig is, is juist het gedoseerd laten groeien vaak een uitdaging. De lente is bij uitstek een tijd waarin we onszelf vanuit enthousiasme gemakkelijk voorbij kunnen rennen. Het is dus juist goed om balans te houden en bewust Yin energie toe te voegen om projecten succesvol te laten zijn. Je kunt bijvoorbeeld wekelijks een extra Yin-yoga sessie houden of een rustgevende meditatie beluisteren.

Vier het nieuwe begin van de energetische lente *

Deze energetische lente periode staat ook in het teken van het opruimen en reinigen. Om iets nieuws te beginnen en te laten groeien is het opruimen van oude ballast en rommel de eerste stap. Het Latijnse februare herinnert daar nog aan want dat betekent reinigen. Imbolc, het Keltische lente- en reinigingsfeest, wordt van oudsher op 2 februari gevierd. Een goede activiteit vanaf deze periode is bijvoorbeeld om je huis eens flink op te ruimen en schoon te maken (de grote voorjaarschoonmaak) en vergeet ook meteen een energetische reiniging niet, zo ruim je ook het niet aardse vuil op.

* de energetische lente loopt van 6 februari tot 6 mei met als hoogtepunt 21 maart, het begin van de astronomische lente; de lente zoals de meesten van ons deze kennen.

Meer weten over het element hout wat gekoppeld is aan de lever- en galblaasenergie (meridianen) en het seizoen, de Lente. Klik hier en download het document wat ik tevens gebruikte voor mijn recente YIN XL LENTE event op 23 maart jl in het Kerkje in Lewedorp.

Ook deelnemen aan zo’n bijzonder YIN XL special? Klik hier voor de agenda met de volgende YIN XL activiteiten.

Heb je vragen? Stuur mij gerust een berichtje! 

Liefs, Karin