Comfortfood is datgene wat we in deze wintermaanden nodig hebben. Zo ontdekte ik in een supermarktmagazine een heerlijk recept voor homemade Rösti met spek en ui. Uiteraard maakte ik mijn variatie erop en kun je hiermee zo wie zo eindeloos variëren. Een recept wat heerlijk is bij de avondmaaltijd, lekker bij een kop soep of salade in je lunchpauze. Koud of warm. In je lunchtrommel mee naar het werk. Geniet ervan!

Groentenpannenkoeken

Benodigdheden & Ingrediënten

voor 4 personen

  •  400 gram kruimige aardappelen
  •  1 ui
  •  4 el olijfolie
  •  125 gr. gerookte spekreepjes
  •  1 teen knoflook
  •  2 eieren
  •  2 el (spelt)bloem
  •  5 gram peterselie
  •  Keltische zeezout en wat peper naar smaak.

Bereiding

1.     Snipper de ui. Verhit in een ruime koekenpan 1 el olie. Bak de spekreepjes met de ui ca. 4 minuten.

2.     Schil de aardappelen en rasp ze grof. Snijd de knoflook fijn. Doe de aardappeltjes met de knoflook in een kom. Klop de eieren los en meng met de bloem door de aardappelrasp.

3.     Schep ook de spekreepjes met de ui door het aardappelmengsel. Breng op smaak met Keltisch zeezout en peper.

4.     Veeg de pan schoon. Verhit de laatste 3 el olijfolie (of roomboter, of kokosolie) in de pan. Schep het aardappelmengsel in de pan en duw met een spatel aan tot een stevige koek. Bak de Rösti in 15 minuten gaar. Keer halverwege met behulp van een deksel of bord. Laat het langzaam garen en eventueel dek je het af met een spatdeksel.

Hak de peterselie fijn. Laat de Rösti op een bord glijden en snijd in punten. Bestrooi met de peterselie.

Tip voor variatie!

  • Voeg er gesnipperde rode paprika, of fijngesneden champignons aan toe. Ook alle andere soorten groenten als fijngesneden kool, wortel, courgette kun je toevoegen. Desgewenst voeg je een extra ei toe en wat bloem.
  • Naast de peterselie, bestrooi het met een fijngesneden lente-uitje.
  • Serveer er broccoli en een (vega) worstje of tartaar/burger bij om er een complete maaltijd van te maken.

Veel maak- en eetplezier!
Karin