Kippenbouillonrecept volgens de Traditionele Chinese voedingsleer. 

Energetisch zitten we in de winter. De Herfst is ook nog merkbaar. Veel mensen met longissues, verkoudheden, gevulde holtes en zo meer. Dus ik dacht ik voer een basisbereiding van een Kippenbouillonrecept volgens de Traditionele Chinese voedingsleer op. Zodat alle elementen in jou goed gevoed worden.

Een bouillon die zoals de oude Chinezen het benoemen het bloed (Xue) opbouwt. De soep is goed voor bijvoorbeeld na een bevalling, ziekte of operatie. En voedt met name ook de nierenergie die je dan goed kan gebruiken om aan te sterken (Yange energie). De soep pakt vermoeidheid en kouwelijkheid aan. Dus. Hop. Hop. Maak eens een goede KippenBouillon. Dit recept kan tevens goed als basis dienen voor je andere soep(en).

Kippenbouillonrecept volgens de Traditionele Chinese voedingsleer

Benodigdheden & Ingrediënten

  • Kip met botten (het beste een hele of halve soepkip) *
  • 1 bos peterselie
  • 5 jeneverbessen
  • 400 gram winterwortelen
  • 1 chinese kool
  • 2 laurierblaadjes
  • 300 gram prei
  • 3 liter water

Bereiding

  • Snij de groenten in grote stukken.
  • Snij de kip eventueel in kleinere stukken.
  • Breng de kip met alle ingrediënten in het water aan de kook. Zet het vuur laag en laat het geheel op zijn minst drie uur staan/trekken.
  • Zeef de bouillon, vang de bouillon op.
  • Gooi de overige ingrediënten weg.
  • Bewaar de bouillon in een glazen pot/potten in de koelkast.

Tip

Als je het kippenvlees graag wilt eten, haal het vlees er dan na een kooktijd van een uurtje uit. Laat de botten in de bouillon en ga door met het trekken van je bouillon. Uit de botten van je soepkip worden vele goede stoffen getrokken, denk o.a. aan collageen en goede vetten.

Weetje

Wist je dat soep de meest gezonde vorm van vlees eten is, zo zegt de Traditionele Chinese Geneeskunde. Hoe kleiner het vlees gesneden, hoe beter verteerbaar. In kleine hoeveelheden gegeten is vlees zeer krachtgevend en verwarmend. Dat geldt zeker voor bouillon op basis van vlees(botten). In China wordt soms dagenlang bouillon getrokken. Het vlees (YIN) wordt dan getransformeerd in energie (Qi). Door deze vleesbouillon te eten, krijgt je lichaam extra Qi toegevoerd.

* haal een soepkip bij voorkeur bij een lokale boer, bio winkel. Mocht je in mijn omgeving wonen. Ik haal ze bij Boerderij Poelzicht, klik hier voor meer info. 

Veel maak- en eetplezier! En hou die verkoudheden en griepverschijnselen maar fijn buiten je lichaam en deur.

Liefs, Karin