Meer over jouw fascia
= Bindweefsel
= Connective tissue
= Fascial net of – systeem
Jij ligt, zit of staat in een YIN houding. Wat gebeurt er dan. Wat ontmoet je. Wat voel je. Wat hoor je. Wat doe je. Het lijkt zo simpel, maar en passant, in die YIN houding gebeurt er ontzettend veel in je lichaam. Om dit te begrijpen neem ik je mee naar wat fascia/bindweefsel is.
Soms is het een uitdaging om kip en klaar aan te reiken wat dat fascia nu is. Steeds meer ontdekt de wetenschap dat dit ‘magische spinnenweb’ in je lijf meer dan belangrijk is voor je gezondheid. Leef en beleef jij je lichaam en je gezondheid op een holistische wijze dan laten we die wetenschap een beetje los. Want holistisch betekent dat je niets los kunt zien van elkaar. Alles in dit leven. Alles in je lijf. Alles in jou is met elkaar verbonden. In die verbinding speelt het bindweefsel een meer dan belangrijke rol.
In 2007 is er echter wel een omschrijving vastgelegd wat fascia nu eigenlijk is. Die geef ik je mee.
[[ ‘Fascia is het zachte-weefsel-component van het bindweefselsysteem die het menselijk lichaam doordringt en daarbij een 3dimensionale matrix van structurele steun vormt door het hele lichaam. Het doordringt en omvat alle organen, spieren, botten en zenuwvezels, en het creëert een unieke omgeving waarin de systemen van het lichaam functioneren. Het bereik van deze definitie en interesse in fascia strekt zich uit tot alle vezelige bindweefsel inclusief aponeuroses, ligamenten, pezen, retinacula, gewrichtskapsels en de omhulsels van organen en vaten….’]]
Fascia bevindt zich dus letterlijk overal in je lichaam. En deze ‘overalheid’ impliceert dus ook dat alles met elkaar verbonden is.
Hoe ziet er dan uit?
Stel je een zilverachtig wit materiaal voor dat net zo flexibel als sterk is. Een substantie die elke spier omhult en doordringt. Elk bot bekleedt. Elk orgaan bedekt en elke zenuw omvat. Fascia houdt alles gescheiden maar tegelijkertijd verbonden. Het is een weefsel dat tot voor kort als levenloos werd beschouden. Maar sinds 2005/2006 wordt hier anders naar gekeken. Gelukkig!
Fascia is nodig omdat het het vermogen heeft om onder belasting langzaam te vervormen (‘kruip’ genaamd). Als de belasting hanteerbaar is zal de fascia zich langzaam aanpassen. Is de belasting verdwenen, dan zal het langzaam weer terugkeren tot zijn oorspronkelijke vorm (’terug-kruipen’). Zo vormen je billen zich niet naar een stoel als je na een poos zitten weer op staat.
Dit Youtube filmpje toont fascia:
Fascia is dus het bindweefsel dat alle spieren en organen omhult en alles in het lichaam met elkaar verbindt.
Het omhult onze hersenen, ons ruggenmerg, onze organen en onze spieren. Fascia is rijk aan zenuwweefsel, bloedvaten en lymfevaten. Maar ook ons meridianen stelsel is gelegen in de fascia. Dit zijn de redenen dat het zo’n belangrijke rol speelt. De fascia heeft letterlijk contact met elk ander systeem van het lichaam. Het is net zo belangrijk of zelfs belangrijker dan andere lichaamssystemen. Het hebben van soepel fascia is van vitaal belang voor de algehele gezondheid en welzijn. Met gezonde fascia zien we er beter uit, voelen wij ons beter en functioneren wij beter!
De diverse structuren bindweefsel zijn: de ligamenten die botten met elkaar verbinden, de pezen die spieren en botten met elkaar verbinden, het kraakbeen, de botten en het bloed, de bindweefselvliezen om de hersenen en het ruggenmerg, en de bindweefselvliezen rond organen en spieren. Op microscopisch niveau omhult fascia zelfs iedere cel van je lichaam.
Blokkades in de fascia kan bewegingsbeperkingen veroorzaken. En (chronische) ziektebeelden op de langere termijn.
Een beperking in het fascia ontstaat onder andere door dehydratie en fysieke oorzaken als trauma, verkeerde belasting en operaties of door chemische oorzaken als voedingsstoornissen en hormonale invloeden. Ook energetische obstakels als onverwerkte emoties kunnen zich vastzetten in het bindweefsel. Het weefsel verdikt zich daar, waardoor de elasticiteit vermindert en tenslotte verloren gaat. De fascia vormt dan als het ware een harnas om de spier, de organen en de meridianen waardoor deze niet meer vrij kunnen bewegen en de energie zal stagneren. Het kan zelfs zo zijn dat op het omliggende weefsel zoveel trekkracht wordt uitgeoefend dat je je niet meer kan ontspannen.
Met andere woorden, beperkingen in de fascia kunnen veel stijfheid-, fysieke en mentale pijn en gezondheidsklachten geven. Fascia verhardt, verstijft en krimpt door dehydratie, inactiviteit en door andere interne en externe factoren zoals stress, emoties, trauma’s.
De wetenschap toont dat fascia o.a. soepeler en meer gehydrateerd wordt door beweging en rek. En dan komen we uit bij YIN yoga en Transformational cupping.