Nervus Vagus

Stephen Porges ontdekte in de jaren negentig dat het zenuwsysteem eigenlijk uit drie takken bestaat, waarvan twee onderdeel zijn van het parasympatische deel (rustgevende deel): de dorsale tak en de ventrale tak. De derde tak is het sympathische deel, oftewel de sympathicus (het actieve gedeelte). De dorsale en ventrale takken vormen samen de nervus vagus, de zwevende zenuw. Zijn theorie wordt de polyvagaaltheorie genoemd.

Vanuit het zenuwsysteem letten we continu op veiligheid (ventraal) of gevaar (sympathicus of dorsaal). Via zintuigen en non-verbale signalen scannen we de omgeving, andere mensen en situaties. Trauma heeft een directe en vaak langdurige werking op het zenuwsysteem, het kan dan moeilijk zijn om tot rust te komen of juist in gezonde actie.

De kracht van ademhaling

De Polyvagaal Theorie van Stephen Porges onthult dus een boeiend verband tussen ons zenuwstelsel, emotionele welzijn en de kracht van ademhaling. In de wereld van YIN, gecombineerd met focus op een goede verdiepende ademhaling wordt deze theorie een kompas voor diepere verbinding en zelfontdekking.

Yin en de Nervus Vagus

YIN en je ademhaling zijn bruggen naar zelfregulatie in het licht van de Polyvagaal Theorie. Diepe, bewuste ademhaling activeert de nervus vagus, waardoor je toegang krijgt tot de kalmerende tak van ons zenuwstelsel. Dit opent de deur naar ontspanning, emotioneel evenwicht en verbeterde sociale verbondenheid.

YINbeoefening, met de nadruk op lichaamsbewustzijn en houdingen, versterkt het sociale engagement systeem. De focus op ademhaling in YIN benadrukt het belang van bewuste ademhalingstechnieken die de nervus vagus activeren en zo de weg effenen naar innerlijke rust.

Een uitgebreide YIN-serie om naast specifiek het zenuwsysteem te kalmeren mag dan ook niet ontbreken in mijn YIN trainingen is mijn mening als YIN docente.

Liefs, Karin