Verveine
Recent mocht ik ontvangen.
Van een lieve klant van mij.
Een aantal takken Verveine.
Of ook wel citroenverbena.
Geplukt uit haar tuin.
Hoe leuk én fijn.
Dankbaar!
Voor ik je mee neem naar dit recent ontdekte kruid voor in ieder geval een verkwikkend bakkie thee kun je jezelf nog wat verdiepende informatie geven door hier op het artikel over vrouwenmantel te klikken en meer te lezen over kruiden als plantmedicijn. In het intro van dit artikel over het kruid vrouwenmantel verwoord ik wat verdiepende info over kruiden(thee). Kruiden zijn van oudsher heel belangrijk. Voor er medicijnen – zoals we die nu kennen – waren, was er het plantenrijk. En dit plantenrijk vormt nog altijd de basis voor onze genezing.
Verveine – Citroenverbena
Wat ‘random facts’ over mijn recent ontdekt bakje Verveine-thee. Verveine is namelijk een frisse thee met een zachte, citroenachtige smaak. Het is een populaire drank in Frankrijk. Verveine Thee wordt vaak als digestief na de maaltijd gedronken, omdat het een gezonde spijsvertering zou ondersteunen. De bladeren van verveine (of citroen-verbena) geven hun geur af zonder daarvoor beschadigd te hoeven worden. Zelfs in gedroogde toestand blijven de bladeren nog jarenlang krachtig geuren. Dit maakt van Verveine het ideale ingrediënt voor een verfrissende kruidenthee. Het wordt ook vaak toegevoegd aan andere kruidenthees voor een lekkere smaak of toegevoegd aan geurkussentjes. Leuk!
Verveine: je komt het ook tegen in drankjes (thee, limonade, bier, cocktails), toetjes en zelfs in hartige gerechten. Maar wat ís deze smaakmaker nou eigenlijk? En hoe smaakt het precies?
Wat is het nou; Verveine of Verbena?
Ik ontdekte dat het eigenlijk gewoon erg duidelijk is: verveine en verbena zijn hetzelfde. Verveine is de Franse naam, verbena de Latijnse. De betekenis: heilige tak of heilig kruid.
Of het echt een heilige werking heeft, daar heb ik geen oordeel over. Maar wél dat het lekker is als thee! Ik las ook dat vele restaurants er mee aan de slag gaan om prachtige kookkunstwerken te voorzien van smaakexplosies.
Alleen in zoetige gerechten, drank, etc.? Nee hoor! Je kan verveine ook in hartige gerechten opnemen. Wat denk je als toevoeging aan je visgerecht.
Licht citroenachtig
Veel mensen noemen het dus ook wel citroenverbena of citroenverveine en dat verraadt meteen waar het naar smaakt: fris, zacht en licht citroenachtig. Zelfs neigend naar munt. Het blijkt door sommigen ook wel wel ijzerkruid, venuskruid of pleuriskruid. Dat laatste komt uit de tijd dat thee van verveine werd voorgeschreven tegen pleuritis: een ontsteking aan je longvlies of borstvlies. Verveine thee werkt dus goed in op je longsysteem. Mooi toch. In deze periode waarin we overgaan van zomer naar herfst. De longen en het hart dat soms best een uitdaging vinden of intens. Is een Verveine theetje heel goed om tot je te nemen.
Koken met Verveine
Het plantje heeft lange, frisgroene, puntige blaadjes en witte of roze bloemetjes, die overigens eetbaar blijken te zijn. Top! Voor mij nog een reden om deze plant toe te voegen aan mijn kruidentuintje. De blaadjes worden dus meestal gebruikt om thee van te trekken, of limonade, bier of cocktails mee te infuseren. Lekker met zelfgemaakte verbena-suiker (recept onder aan dit blog)
Het kruid past heel goed bij rood fruit, zoals aardbeien en rabarber maar ook bij pruimen, perziken, mango, sinaasappel en passievrucht. Verder gaat dit plantje zoals gezegd ook goed samen met visgerechten, maar uiteraard ook met kip en in salades.
Welke gezonde eigenschappen heeft citroenverbena?
Naast een gezonde uitwerking op de spijsvertering bevat citroenverbena / verveine van nature geen cafeïne. Daarmee is dit kruid ook heel geschikt om ’s avonds nog te drinken voor het slapengaan. (Er wordt zelfs vermoed dat citroenverbena in staat is om de slaap te ondersteunen). Daarnaast is wetenschappelijk vastgesteld dat verveine een ontstekingsremmende werking heeft en boordevol gezonde antioxidanten zit, die een goede uitwerking hebben op het gehele lichaam.
Er zijn studies die melden dat citroenverbena zelfs goed is voor het immuunsysteem. Zogenaamde ‘oxidatiestress’ is een resultaat van vrije radicalen op en in ons lichaam, welke uiteindelijk het immuunsysteem verzwakken. Er is onderzoek naar gedaan dat citroenverbena deze oxidatiestress doet verminderen en bijdraagt aan de algehele gezondheid van het lichaam. Er is bewijs gevonden dat er een versnelde antioxidant-enzymreactie plaatsvindt na het drinken van een kopje verveine, terwijl kenmerken van ontstekingen aan aderen afnamen.
Andere studies gaan nog verder en vermoeden dat het regelmatig gebruiken van citroenverbena / verveine een positieve uitwerking heeft op o.m. gewrichtspijn, astma, verkoudheid, koorts, aambeien, spataderen en huidaandoeningen. Met zoveel gezonde eigenschappen lijkt citroenverbena een wondermiddel, maar in geval van ernstige klachten raadpleeg dan altijd een professional (orthomoleculair therapeut of (natuurgeneeskundige) arts).
Contra-indicaties
Van citroenverbena wordt – naast alle positieve eigenschappen – aangenomen dat het je weeën kan opwekken. Dat betekent dus dat je het beter niet drinkt als je nog maar net zwanger bent of in de loop van je zwangerschap. Je zou het kunnen gebruiken vanaf de datum dat je bent uitgerekend om te bezien of het de natuurlijke geboorte van je kindje kan bevorderen. Maar ook hier. Ik ben hierin geen expert. Raadpleeg ten allen tijde degene waarbij jij onder begeleiding bent (huisarts, verloskundige, doula, vroedvrouw).
Zo. Ik ga nu eerst eens een kopje thee zetten. Met Verveine blaadjes.
Verfrissend zalig.
Santé.
Op onze gezondheid!
Liefs, Karin
Recept voor Citroenverbenasuiker
- 3 eetlepels suiker. Ik gebruik OERsuiker en geen reguliere witte suiker*.
- 1 el citroenverbenablaadjes (8 blaadjes)
- 1 tot 2 stukjes citroenschil
Maal de suiker, citroenverbena en citroenschil in een kruidenmolen tot ze fijn zijn. Gebruik het om siroop te maken of je cocktailglaasje in te doppen als smaakmaker in je toetje of baksels.
* Oerzoet is gedroogd suikerrietsap in ongeraffineerde vorm. Het sap wordt gedroogd waarna er kleine korrels van worden gevormd. Bij de bereiding van oersuiker gaan geen vitamines en mineralen verloren, zodat alle voedingsstoffen erin aanwezig zijn. Oerzoet heeft een sterkere smaak dan normale rietsuiker. Geschikt voor het zoeten van alles waarvoor je eerder andere zoetmiddelen gebruikte. Echter het is en blijft suiker met calorieën en doet je bloedsuikerspiegel pieken!