Zelf hummus maken
Zelf je eigen humus maken. Ik zeg doen! De humus uit de supermarkten bevatten veelal nog bewerkte voedingsstoffen en dat moet je eigenlijk niet willen. Tegenwoordig is humus niet meer weg te denken in Nederland. We eten het bij de lunch, als smeersel bij de borrel of als onderdeel van je lunch of een avondmaaltijd.
Zelf hummus maken is niet ingewikkeld. In dit recept voor hummus gebruiken we kikkererwten uit blik. Wil je het echt op de klassieke manier doen, gebruik dan gedroogde kikkererwten. Week ze een nachtje in ruim water en kook ze vervolgens (met een theelepel bakpoeder) totdat ze uit elkaar vallen. Verder heb je dan enkel nog tahin nodig, wat citroensap, komijn en knoflook. Lekker met flatbread.

Benodigdheden & Ingrediënten
- 400 gr uitgelekte kikkererwten (uit blik)
- el tahin
- 2 teentjes knoflook
- Sap van een citroen
- Snuf komijn
Bereiding
- Mix de uitgelekte kikkererwten met de knoflook, de tahin, een snuf komijn en het sap van een citroen in een keukenmachine tot een gladde massa
- Is het mengsel nog te korrelig voeg dan een scheutje water toe. Breng de hummus op smaak met peper en zout.
- Garneer eventueel met kikkererwten, een scheutje olijfolie en wat gehakte peterselie.
Let op! Zelfgemaakte hummus kun je ongeveer 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast, mits goed afgesloten bewaard. Gebruik je knoflook in je humus, wees dan voorzichtig met de hoeveelheid. Tijdens het bewaren versterkt de smaak zich.
TIP
Lekker met flatbread. Klik hier voor dit recept.
De basisvariant is simpel, maar er zijn natuurlijk oneindig veel variaties. Rooster bijvoorbeeld eens wat wortels, bietjes, of een rode paprika en mix die door de ‘gewone’ hummus. Dan krijg je een mooie dip met een roze, rode of oranje gloed. Zo kun je rustig doorgaan; mix een groene, geroosterde paprika door je hummus met een fijngehakte jalapeño peper en verse koriander.
Ook erg lekker: een ui in dunne ringen snijden en die op het allerlaagste vuurtje heel langzaam glazig en doorschijnend laten worden. Door het langzame garen wordt de ui extra zoet en smeuïg; ook dat geeft een extra dimensie aan ‘gewone’ hummus. Of smeer een aubergine in met olie, rooster ‘m in de oven en… jawel… door de hummus mixen, met een flinke theelepel paprikapoeder.
Zo zijn er nog veel meer kruiden, specerijen en bladgroentes waarmee je kunt variëren. Basilicum, koriander, paprikapoeder, harissa, za’atar kruiden, oregano, dragon, rucola, platte peterselie…. Het kan allemaal door of op de hummus. Niet alles tegelijk graag, maar voor de afwisseling en eetlust moedig ik je wat experimenteerdrift aan. Spinazie en wat feta er doorheen? Doen! O ja, lepeltje sambal erbij, of een schep crème fraiche is ook erg lekker.
Geniet ervan!
Liefs, Karin
Bron: een beetje van mezelf en een beetje van keetsmakelijk.nl & uitpaulineskeuken.nl