Eet Paleo, Ontbijt!

Deze maand neem ik je mee in een receptenboek. Ik hoor in de praktijk op de behandeltafel of tijdens de YIN teachings vaak de vraag: “maar hoe start ik dan, ik zie door de bomen het (voedsel)bos niet meer”. En ik snap dat. Ook ik, die toch een behoorlijk dosis kennis rondom voeding en het lichaam heeft vergaard ziet van alles voorbijkomen. Weet je. Er is geen standaard eetpatroon wat je universeel op iedereen kunt toepassen. Voeding is persoonlijk. Jouw lichaam is uniek. Jij bent uniek. Maar. Om je om weg te helpen. Heb ik een recepten boek, al jaren in de kast staan, wat zich toespitst op ontbijten. Het is het boek EET PALEO, ontbijt – van auteur Marinka Bil.

Een heerlijk – zoals ik het noem – Jip & Janneke boek. Eenvoudig maar functioneel beschreven. Helder en duidelijk. En dat is wat we willen toch. Het boek is opgezet vanuit Marinka’s weg naar een gezonder eetpatroon. Zij vond dit in het Paleo eetpatroon. Watuh? Als je niet weet wat dat is, google maar eens. Maar dan nog kun je dit receptenboek goed inzetten voor jouw ontbijtjes.

Variatie in je voeding is enorm belangrijk. Je lichaam met zoveel mogelijk stofjes voeden is dat wat wij mogen doen. Maar vaak vergeten zijn. Marinka neemt je in haar boek mee naar een diversiteit – variatie- aan recepten en in die recepten aan voedingstoffen. Top!

Met maar liefst 70 recepten in verschillende categorieën (zoet, hartig, uitgebreid of supersnel) zitten er genoeg tussen die je snel gaat uitproberen.

Ontbijt Paleo Marieke Bil

Ontbijt intuïtief

Belangrijkste, wat betreft een ontbijt is dat het eerste wat je in je mond stopt gezond is en daar komt het boek van Marinka dan om de hoek kijken! Of je nu vroeg of laat je eerste maaltijd van de dag eet de recepten komen vast erg goed van pas. In de inleiding vertelt Marinka dat ze zelf de helft van de tijd ook pas tegen 11 uur aan de eerste maaltijd van de dag begint. Op de andere dagen is de luxe chocolademelk haar favoriete recept. Boordevol goede vetten is dit drankje naast genieten ook nog eens een heel gezond begin van de dag. Voel vooral goed wat bij jou treft. Persoonlijk opteer ik voor drie voedende maaltijden per dag en weinig tot geen (gezonde) tussendoortjes. Soms eet ik direct uit bed. Soms pas later. Ik pak dit inmiddels intuïtief op. Aan jou te onderzoeken wat je past. Of te gaan voor die drie voedende maaltijden.

Wat voor recepten kun je verwachten?

Zoals ik al noemde is het een heel gevarieerd boek. Zoete ontbijtjes zoals Paleo brinta, Gember-vanille cruesli met rozenblaadjes, Death by chocolate en smoothiebollen. 5 verschillende recepten met chaizaad. Hartige recepten zoals Paleo egg mcMuffin, ontbijtsushi, the Hangover en hartige ontbijtpap. Een aantal minder snelle maar daardoor wel wat luxere recepten zoals Paleo kaiserbroodjes,  Chocolate chip pancakes en blini’s met zalm. Daarnaast ook nog een aantal drankjes waaronder mango madness, coffee lover’s heaven en purple power smoothie.

Hieronder nog wat foto’s zodat je een nog betere indruk krijgt. Van boven naar beneden: Apple Pie Chai Parfait, Bloemkoolpap, Chai Latte en Snelle Ontbijtwrap.

Ontbijt Paleo Marieke Bil
Ontbijt Paleo Marieke Bil
Ontbijt Paleo Marieke Bil
Ontbijt Paleo Marieke Bil

Smoothie recept

Mango smoothie

Als bonus geef ik je hierbij een heerlijk – verrassende – Mango Smoothie uit dit boek. Klik hier voor het recept. 

Mijn conclusie

Al met al een heerlijk boek. Boordevol toffe recepten die jou de energie geven een uurtje of drie tot vier door te kunnen tot de volgende maaltijd. Helder omschreven. Ingrediënten en bereidingswijze goed verwoord. Overzichtelijk (aantal personen, tijdsbesteding, etc.). En het is een mooie (her)start om je voeding eens onder de loep te nemen. Paleo-eetstijl zet in op oervoeding en voldoende vetten (meer dan je nu waarschijnlijk eet) en extra eiwitten. Daarnaast een weinig koolhydraten uit granen oid. Paleo is in de afgelopen tien jaren razend populair geworden als methode om af te vallen, mede door de vele gezondheidsvoordelen die het dieet biedt. Echter als je deze eetstijl omarmt geef je jezelf een eetpatroon om op een gezonde manier oud(er) te worden.

Start ook vandaag met gezonde voeding

Kun je wel een steuntje gebruiken met het omgooien van jouw eetpatroon? Denk dan eens aan de online EETGoed Challenge.

Ik neem je mee. Jij doet het zelf.
Ik begeleid je op mijn wijze. Vier weken lang.
Naar een meer en meer suikervrij leven.

Lees hier meer over de online EETGoed Challenge of neem contact met mij op voor advies! 

Liefs, Karin